Kultura
222

Sajam knjiga u Sarajevu zvanično otvoren uz riječi pjesnika Ivana Kordića

Piše: E.S.H.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
"Riječ i misao su jači od materijalne sfere. Zato postoji stalna veza između čovjeka i knjige. Mi želimo da to bude do onog vremena za koje se kaže Dok je svijeta i vijeka…", riječi su pjesnika Ivana Kordića kojima je večeras u dvorani "Mirza Delibašić" zvanično otvoren 26. Sajam knjiga.

Direktor KSC-a Skenderija Hajriz Bećirević je podsjetio da je Sajam otvoren uprkos teškim okolnostima čime je potvrdio svoj kvalitet. Zahvalio se saradnicima i izlagačima i poželio im da uspješno realiziraju svoje poslovne planove, a posjetiocima da pronađu nešto za sebe.

Ministar obrazovanja, nauke i mladih Federacije Bosne i Hercegovine Damir Mašić izrazio je zadovoljstvo što je Vlada FBiH partner ove vrijedne kulturne manifestacije.

"Raduje nas da je Vlada FBiH mogla finansijski podržati ovu manifestaciju, a za pozdraviti je i činjenica da su organizatori uprkos teškog položaja izdavaštva odlučili da domaći izlagači imaju prioritet pri raspodjeli izložbenog prostora i da ulaz na Sajam bude besplatan. Svi trebamo biti ponosni na tradiciju organiziranja ove manifestacije jer je ovo istinski praznik kulture u našoj zemlji“, rekao je ministar Mašić.

Dodao je i da knjiga jeste čovjekov prozor u svijet, ali i put do novih i drugačijih spoznaja. Lijepa riječ treba biti zapisana, treba da živi, ali treba i da bude čuvana.

Predsjednik Udruženja izdavača i knjižara Bosne i Hercegovine Ibrahim Spahić, u svom obraćanju prisutnima na otvorenju, kazao je kako je neposredno poslije 14. zimskih Olimpijskih igara izdavačka kuća Svjetlost organizovala prvi sajam knjiga u Sarajevu, a danas se BiH nalazi na "svjetskoj vjetrometini".

"Upućujemo apel da se otvori Zemaljski muzej BiH, u kojem su svjedočanstva naše povijesti kroz milenijume, knjige i sveti tekstovi. Apel da sarajevska Vijećnica ostane sjedište biblioteke, apel da BiH omogući izdavačima i čitaocima da izdavačka industrija ima odgovarajuću stopu PDV-a", poručio je Spahić.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko istakao je da je knjiga potrebna svakoj duši, baš kao što je čovjeku potrebna hrana da preživi.

"Dobro je da širimo oko sebe ljepotu, da oko sebe imamo knjige, tako smo i bogatiji", rekao je Inzko.

Otvorenju Sajma prisustvovali su brojni bh. književnici, izdavači, predstavnici kulturnog i javnog života u BiH, ali i predstavnici diplomatskog kora u BiH.

"Riječ - knjiga - univerzum" je moto ovogodišnjeg Sajma knjige i učila koji će trajati od 23. do 28. aprila.

Organizator ovogodišnjeg Međunarodnog sajma sajma knjige i učila je Centar Skenderija, a partneri su TKD "Šahinpašić" i Udruženje izdavača i knjižara (UIK). Posjetioci će imati priliku da se upoznaju s najnovijim, ali i da potraže neka starija izdanja knjiga, na štandovima više od 100 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona, ali i cijelog svijeta.