Legenda country muzike
0

SAD: Sutra obilježavanje rođenja Johnnyja Casha

FENA
Johnny Cash
Johnny Cash
Legenda country muzike Johnny Cash u nedjelju proslavio bi 80. rođendan, a tim se povodom ove godine u svijetu održava niz proslava, projekata i događanja.

Kuća u kojoj je proveo djetinjstvo u Dyessu u Arkansasu temeljito je obnovljena s namjerom da preraste u memorijalni centar.

Izdavačka kompanija Columbia u aprilu će objaviti seriju arhivskih snimaka počevši sa zbirkom gospel i spiritualnih pjesama iz 70-ih i 80-ih pod nazivom Bootleg IV.

Planirano je i otvaranje muzeja Johnnyja Casha ovog ljeta u Nashvilleu. U njemu će biti izložena memorabilija iz Cashove glazbene, ali i glumačke karijere. Muzej će voditi Bill Miller, posvećeni obožavatelj Johnnyja Casha koji je tokom godina sakupio brojne predmete iz pjevačeva života. I Cashova je porodica pristala darovati neke lične uspomene kako bi muzej dobio autentičnu atmosferu.

Časopis Time objelodanio je rijetke i neobjavljene arhivske fotografije "Čovjeka u crnom". Većinu slika napravio je dugogodišnji glazbeni fotograf Don Hunstein, a datiraju od kasnih 50-ih do ranih 70-ih. Uključjuju fotografije Casha i njegove supruge June odmah nakon što je rodila jedinog im sina Johna Cartera Casha 1970., kao i one koje prikazuju glazbenika u svom domu u Kaliforniji ili na ribolovu na farmi u San Antoniu.

Johnny Cash (26. februara 1932. - 12. septembra 2003.), legendarni "Čovjek u crnom" postao je tokom polustoljetne karijere jednim od najvažnijih američkih muzičara, prekoračivši među prvima granicu između konzervativnog countryja i buntovničkog rock'n'rolla.

Život mu nije bio lak - od branja pamuka kako bi pomogao svojoj osiromašenoj i u vremenu depresije razorenoj porodici, do napornog rasporeda turneja i borbe s teškom ovisnošću o drogama. Pjesmama o puškama, ubistvima, osveti, kazni i pokajanju, Johnny Cash, koji je uvijek bio problematičan lik, kao da je tražio iskupljenje kroz muziku.

Iako je do kraja ostao čvrsto ukorijenjen u muzičkij tradiciji countryja, postavši jednim od zaštitnih znakova toga "najameričkijeg" muzičkog žanra, Cash je bio gotovo jednako voljen i uticajan među rockerskim izvođačima i publikom, kako u SAD-u tako i Evropi.

Cashov isposnički image čovjeka odjevenog u crno, duboki bariton, iskrene i jednostavne pjesme i izvođačka uvjerljivost osigurali su mu status američke ikone, te naklonost publike i kritičara tokom cijele karijere koja je počela još sredinom 50-tih godina prošloga stoljeća.

Cash je prve pjesme snimio 1955. za izdavačku kuću Sun Records, legendarnog producenta Sama Phillipsa koji je najzaslužniji i za proboj još nekih velikana američke glazbe poput Elvisa Presleyja i Jerry Lee Lewisa.

Hit iz 1956. "I Walk the Line" donio mu je prvo mjesto na listama country muzike, a niz uspjeha nastavio se idućih godina pjesmama poput "Don't Take Your Guns To Town" ili "Ring of Fire", koje su u međuvremenu postale klasicima.

Šezdesetih je izdao i jedan od najpoznatijih albuma uživo svih vremena "At Folsom Prison", snimljen tokom zatvorskog koncerta, na kojem je izveo i svoju vjerojatno najslavniju pjesmu "Folsom Prison Blues".

Krajem šezdesetih surađivao je s drugom muzičkom legendom Bobom Dylanom, koji je uvijek isticao Casha kao svojega uzora, te vodio iznimno uspješni televizijski program "The Johnny Cash Show" u kojem su dvije ikone, uz ostalo, izvele najljepšu verziju Dylanove pjesme Girl From The North Country.

Sedamdesetih i osamdesetih Cashova je karijera pomalo zamrla, iako su mu turneje ostale jednako uspješne kao i u vrijeme najveće popularnosti, da bi ponovno živnula tokom devedesetih kada je snimio četiri albuma iz serije American Recordings.

Njegov posljednji album iz 2002. "American IV: The Man Comes Around" bio je najbolje prodavan u posljednjih 30 godina; ukupno je u karijeri prodao preko 50 miliona nosača zvuka.

Johnny Cash bio je među rijetkim izvođačima koji su pjesmu bilo kojeg drugog autora mogli promijeniti u svoju vlastitu - tu je sposobnost izvrsno demonstrirao na albumima iz devedesetih na kojima je snimio obrade pjesama tako različitih glazbenika kao što su U2, Nick Cave, Depeche Mode ili Paul Simon.

Cash je također jedini glazbenik koji je uvršten u tri različite Kuće slavnih - Country Music Hall of Fame, Rock and Roll Hall of Fame i Songwriters Hall of Fame, a zaradio je i ukupno 10 nagrada Grammy.