Kultura
0

Sa devetnaest programa zatvoren festival "Sarajevska zima"

FENA
Pod motom "Svjetlost" posvećenom prvom Danu proljeća i Međunarodnom danu poezije u Sarajevu te Europskom regionu 2006, jučer je sa devetnaest programa svečano završen XXII Internacionalni festival Sarajevo "Sarajevska zima".

U okviru ovogodišnje revije kulture prikazana su 244 programa. Podržani su sportski programi na olimpijskim planinama u saradnji sa SKI savezom BiH, a upriličeni su i turističko-kulturni programi u saradnji sa Turističkim savezom BiH.

Tokom Festivala u glavni grad BiH doputovalo je 970 umjetnika iz brojnih zemalja svijeta - Evrope, Azije, Južne Amerike, Sjeverne Amerike, Australije i Afrike.

Za praćenje Festivala akreditiralo se 79 medijskih kuća, te 93 novinara.

Do sada je više od 1.500 informacija o "Sarajevskoj zimi" objavljeno u domaćoj i svjetskoj štampi. Web stranicu Festivala posjetilo je više od 257.032 posjetioca.

Njegove programe posjetilo je više od 76.000 posjetilaca, saopćeno je iz Pres službe Festivala.

"Iza sebe ostavljamo 22 godine Festivala, tokom kojih je izvedeno 2.612 programa. Na "Sarajevskoj zimi" do sada je bilo 22.190 učesnika. Sarajevo je grad umjetnosti i stvaralaštva", kazao je na današnjoj press konferenciji direktor Festivala Ibrahim Spahić, dodajući da tema 23. festivala "Sarajevska zima 2007" nosi naziv "Neki drugi grad".