Andamanski otoci
0

Sa Boom Sr umrla je kultura stara 65.000 godina

Sarajevo-x.com
Boa Sr (lijevo)
Boa Sr (lijevo)
Jedan od najugroženijih jezika na svijetu, jezik bo, prošle sedmice nestao je zauvijek, nakon što je umrla Boa Sr, posljedna pripadnica plemena koje je 65.000 godina živjelo na Andamanskim otocima.

Boa je umrla u 85. godini života, a njeno pleme bilo je jedno od deset velikih plemena koji nastanjuju ove otoke u Indijskom okeanu. Bila je najstarija stanovnica Velikih Andamana koji trenutno broje tek 52 osobe.

Anita Abbi, profesorica lingvistike iz New Delhija, upoznala je Bou 2005. godine i veoma dobro poznaje njenu tužnu životnu priču.

"Zadnjih godina je sve više gubila vid. Također, nije mogla komunicirati sa ostalim ljudima na otocima jer niko nije poznavao jezik kojim se koristila. Osjećala se izoliranom i usamljenom. Nije imala djece, a muž joj je umro prije nekoliko godina", rekla je profesorica Abbi za Times.

Boina smrt, te izumiranje jednog specifičnog jezika zajedno sa njom, otkriva nam jedan posve novi svijet Andamanskih i Nikobarskih otoka i njihovog stanovništva. Dodajmo i to da je strancima ovdje pristup zabranjen ukoliko nemaju posebnu dozvolu za posjetu.