Posljednje pripreme
0

"Ruže za Anu Terezu - Fudbalske priče" u Zenici

ZEDA
Pop-folk spektakl "Ruže za Anu Terezu - Fudbalske priče", reditelja Harisa Pašovića i koreografa Edwarda Cluga, u četvrtak će biti premijerno izveden na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici. Radi se o prvoj koprodukciji BNP-a Zenica i "East West Centra Sarajevo", kojom će biti otvorena 62. pozorišna i koncertna sezona u Zenici.
"Tema predstave je pozicija muškarca u 21. stoljeću, kroz analizu muškarca na Balkanu. Pod pritiskom tradicionalnih očekivanja i vlastitih ograničenja, savremeni muškarac sumnja u sve i sanja o boljem životu. Različit način komuniciranja internacionalnog ansambla odvija se kroz pokret, a igraju ljudi koji nisu sa Balkana", kaže o predstavi Edvard Clug.

Predstavu nosi pet plesača Thomas Steyaert (Belgija), Ibrahim Ouattara (Burkina Faso), Ulisse Romano (Italija), Aydar Valeev (Rusija) i Ayberk Esen (Turska), koji igraju Balkance i pokušavaju preživjeti u krizi kapitalizma i poslijeratnoj stvarnosti. Sa njima nastupa i solistica sarajevske Opere Aida Čorbadžić, koja igra fatalnu kafansku pjevačicu i Philp Tan, muzičar iz Singapura, koji na sceni svira uživo 16 balkanskih muzičkih tema aranžiranih sa primjesama azijske muzike.

Zanimljivost ove predstve je da su indirektno uključena dva etno muzičara, i to Damir Imamović, koji je ekskluzivno za ovu predstavu majstorski odsvirao sevdalinku koja se veoma rijetko izvodi, i srbijanski kompozitor i pjevač Željko Joksimović, koji je autorima predstave ustupio snimak na kojem na harmonici vrhunski improvizira uvod za veliki pop-folk hit.
Kostimografi predstave su Vanja Ciraj i Irma Saje (Kao Pao Shu), scenograf je Vedad Orahovac, dizajneri videa Bojan Hadžihalilović i Toni Ilić (Fabrika), dizajner plakata je Enes Huseinćehajić, fotograf Johhny Alexandre Abbate, dizajner zvuka Enrico Fidone, asistent reditelja Bruno Lovrić, a producenti predstave su Ismar Hadžiabdić i Hazim Begagić.

Nakon zeničke primijere predstva nastavlja živjeti na deset pozornica u Bosni i Hercegovini, jer ansambl će odmah nastupiti u Prijedoru, Bihaću, Bosanskoj Gradišci, učešće na MES-u u Sarajevu, Mostaru, Sokocu, Rudom, Tešnju i Srebreniku. Početkom naredne godine predstava bi gostovala u regiji i na međunarodnim festivalima.