Buybook
0

Rusmir Mahmutćehajić o djelu Maka Dizdara

FENA
Izdavačka kuća "Buybook" objavila je novu knjigu Rusmira Mahmutćehajića "Preko rijeke: O pjesništvu Maka Dizdara", saopćeno je iz ove izdavačke kuće.

U ovoj knjizi razmatrani su sadržaji knjige "Kameni spavač" i pjesme "Modra rijeka" Maka Dizdara u vidiku perenijalne filozofije.

Dizdareva ars poetica je sve od prvog pojavljivanja "Kamenog spavača" ostala izvan vidika perenijalne filozofije. Zato su brojni od njenih sadržaja i dosega ostali neshvaćeni, ali i podložni ideologijskim “racionaliziranjima”. Tako je to pjesničko djelo više osjećano kao govor iz najviših predjela ljudskosti, nego što je tumačeno kao takvo.

Knjiga Rusmira Mahmutćehajića je podijeljena u dva dijela - prvi dio, Slovo iznad slova: Kameni spavač u vidiku perenijalne filozofije; i drugi dio, Preko vode: poruka o ozbiljenju.

Autor tumači knjigu Kameni spavač kao usmjerenost prema pjesmi “Modra rijeka”. Na taj se način u cjelinu sprežu ta dva djela koja su objavljena kao razdvojena. Postavljeni okvir razmatranja omogućuje posve nova i do sada ne poznata viđenja Dizdarevog pjesničkog djela.

Knjigu je grafički oblikovao Dževad Hozo.

Engleski prijevod ove knjige objavit će do kraja ove godine Fordham University Press iz New Yorka.