Baščaršijske noći
0

Ruski ansambl "Kozačka volja" u subotu

FENA
U sklopu festivala «Baščaršijske noći» na centralnoj pozornici Vijećnica u subotu će nastupiti ansambl «Kozačka volja» iz Volgograda u Rusiji.

Ansambl je osnovan 1990. godine, a 1993. je postao državni folklorni i vokalni ansambl. Čini ga 38 profesionalnih muzičara, plesača i pjevača, koji spektakularnim nastupima oživljavaju narodnu umjetnost kozaka s Dona i Volge.

Vokalna i folklorna sekcija ovog društva, neovisno jedna od druge, održale su veliki broj koncerata. Repertoar vokalne sekcije sastoji se od historijskih, lirskih, svadbenih, vojnih i paradnih pjesama kozaka s Dona i Volge. Vokalna grupa broji deset izvođača. Plesna sekcija, od devet parova, igra plesove iz cijele Rusije. Na njihovom repertoaru nalaze se i kratki skečevi, kao i komične numere gdje se prilikom izvedbe pojedinih scenografija koriste i specijalni efekti. Instrumentalna sekcija društva sastoji se od devet muzičara koji izvode pojedinačna djela i na svom repertoaru imaju niz kozačkih veselih pjesama. Ansambl je postigao veliki uspjeh u mnogim zemljama, među kojima se izdvajaju Njemačka, Bugarska, Čile, Bjelorusija, Španjolska i Francuska.

Nastup ansambla "Kozačka volja" zakan je za 21.00 sati, a uvod je u svečano otvorenje 13. međunarodnog festivala folklora koje će biti 18. jula u 21.00 sati.

Folklorni ansabli iz Hrvatske, Palestine, Rusije, SAD-a, Srbije, Sjevernog Kipra i BiH će se u 19.30 sati ispred Vječne vatre uputiti u defile kroz grad u tradicionalnim nošnjama uz pratnju orkestara.

Folklorni ansambli će narednih dana nastupati u Domu kulture u Vogošći, Općini Novi Grad, na platou OŠ «Osman Nakaš» i na platou ispred BBI centra.

Ulaz za sve programe ovog festivala je slobodan, saopćeno je iz JU Sarajevo art.