Kultura
37

Rumuni očekuju još jedno "Srce Sarajeva" za film "Carmen"

Piše: J. H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U okviru trećeg dana 19. Sarajevo Film Festivala na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta pojavila se ekipa filma "Carmen".

Rumunski film "Carmen" večeras će doživjeti svoju svjetsku premijeru u Narodnom pozorištu u okviru takmičarskog programa ovogodišnjeg SFF-a.

"Malo sam nervozan. Ali, odlično se osjećam i dobra je atmosfera. Teško je očekivati snažnu reakciju publike na film. Svako se nada da će dobiti nagradu, a biti ovdje i imati svjetsku premijeru filma je nagrada sama po sebi", kazao je reditelj Doru Nițescu kojem je ovaj film prvi dugometražni u karijeri.

Glavna glumica Rodica Lazăr kazala je da je veoma sretna što je učesnica 19. Sarajevo Film Festivala.

"Mislim da smo ostvarili dobar film", kratko je prokomentarisala rumunska glumica.

Scenarista filma "Carmen" Tudor Voican kaže kako je SFF sretan festival za njega.

"Priča filma je vrlo teška i dramatična. Morao sam se povući malo kako bih priču vidio jasnom i kako se ne bi previše lično uvukao u nju. Ovo je drama i jedan umjetnički film koji traži od publike da odgovori na neka pitanja", kazao je Voican.

Direktor fotografije ovog filma Silviu Stavilă kazao je da bira projekte i priče koje govore o ljudima.,

"Ovo je bio izazov za mene jer svjetlo i pokret kamere treba zabilježiti dirljive momente između majke i kćerke", kazao je Stavilă.

Sarajevo Film Festival će u svom 19. izdanju program Tribute posvetiti rumunskom reditelju Cristi Puiuu koji se vraća u Sarajevo nakon što je predsjedavao žirijem Takmičarskog programa za igrani film 16. Sarajevo Film Festivala.

"Bilo je stvarno divno. Ja obožavam ovaj festival i za mene je čast biti u Sarajevu. Dotaklo me je to što je jedan program posvećen meni", kazao je Puiu.

SFF