Kultura
0

Rukopisi Derviša Sušića predati Arhivu TK-a

FENA
Derviš Sušić
Derviš Sušić
Načelnik Općine Tuzla, Jasmin Imamović, uručio je u petak Arhivu Tuzlanskog kantona (TK) vrijednu dokumentaciju. Riječ je o rukopisima i predmetima Derviša Sušića, jednog od najvećih tuzlanskih književnika i dramskih pisaca, saopćeno je iz Kabineta načelnika.

U saopćenju se podsjeća da je Imamović prošle godine, prilikom otvaranja Doma književnosti, u kojem je smještena stalna postavka rukopisa i predmeta književnika Meše Selimovića, najavio da će drugi kat Doma književnosti biti posvećen još jednom velikanu Tuzle - Dervišu Sušiću.

Rukopise i predmete, načelniku je nedavno, uime porodice, uručio Muhamed Sušić, sin Derviša Sušića.

Predajući ovu vrijednu dokumentaciju, načelnik Imamović je još jednom istakao zalaganje Općine Tuzla za očuvanje vrijednosti i zaštitu kulturno-istorijskog nasljedja Tuzle, što književno i dramsko djelo Derviša Sušića svakako jeste.

Direktor Arhiva, Izet Šabotić, zahvalio je porodici Sušić i načelniku što su ovu vrijednu dokumenatciju povjerili Arhivu na čuvanje, podsjetivši tuzlansku javnost da se ovim činom Derviš Sušić, na simboličan način, vraća u Arhiv u kojem je nekada radio kao direktor.

Danas je najavljeno i to da će Općina Tuzla, Arhiv TK-a i Dom mladih biti autori postavke stalne izložbe rukopisa i predmeta Derviša Sušića, koja će biti otvorena 1. septembra, prilikom održavanja ovogodišnjih Književnih susreta "Cum grano Salis".

Vezani članci