Kultura
16

Ronilački klub "Bosna" organizuje Međunarodni Kup i Državno prvenstvo BiH u podvodnoj fotografiji

Klix.ba
Ronilački klub "Bosna" iz Sarajeva, koji djeluje pri Univerzitetskom sportskom društvu Bosna, uz Ronilački savez BiH organizator je Drugog međunarodnog Eko Kupa u podvodnoj fotografiji, a ujedno i Drugog Državnog prvenstva BiH u ovoj disciplini, te velike Eko akcije čišćenja Malog Plivskog jezera.

Navedeni događaji će se organizovati na Malom Plivskom jezeru, Općina Jajce, u periodu od 09. do 11. septembra 2016. godine.

Podvodne ljepote Malog Plivskog jezera u Jajcu bit će inspiracija za više od 50 takmičara iz zemlje i svijeta. Fotografije će biti predstavljene svim učesnicima i široj zajednici, a u okviru takmičenja planirana je i Eko akcija čišćenja podvodnog dijela Malog Plivskog jezera.

Akcija čišćenja je planirana za 11. septembar, a u njoj učestvuje i 30 ronilaca iz BiH i zemalja iz regije.

"Dosadašnje aktivnosti RK Bosna su uključivale organizaciju stažnih i trenažnih ronjenja, kurseva za početnike i naprednih CMAS ronilačkih kurseva. Klub je učestovovao u mnogobrojnim spasilačkim akcijama, akcijama za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, te čišćenju korita rijeka i jezera (Neretva, Drina, Vrbas, Boračko jezero, Prokoško jezero…).

Pored organizacije ekoloških akcija čišćenja, klub je organizirao i učestvovao u snimanju više filmova podvodne tematike koji za cilj imaju edukaciju i promociju zaštite vodotokova. Klub je orijentiran i prema organizaciji i učešću na ronilačkim sportskim disciplinama poput podvodne fotografije, ronjenja s perajama, brzinskog ronjenja i sl", rekao je predsjednik ronilačkog kluba "Bosna" Hrvoje Gavrančić.

Danas ronilački klub “Bosna” broji preko 110 aktivnih članova i devet sekcija kluba koja se bave aktivnostima usmjerenim ka razvoju i promociji ronjenja kao sporta.