Kultura
0

Romanić: Sarajevska opera na svom repertoaru mjesečno imala dvanaest opera

FENA
Ivica Šarić
Ivica Šarić
Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić primio je danas dirigenta maestra Teodora Romanića koji ove godine proslavlja 55 godina bavljenja muzikom.

Nekadašnji direktor sarajevske Opere i Filharmonije u Sarajevo je došao 1956. iz Varaždina zato što je, prema njegovim riječima, Sarajevo bilo kako multikulturalni tako i centar svih muzičkih dešavanja na Balkanu.

"Nevjerovatno je kako je sarajevska Opera tada bila jaka. Zamislite samo da je mjesečno, na stalnom repertoaru Narodnog pozorišta, bilo postavljeno čak dvanaest opera. Danas ih godišnje jedva ima toliko", kazao je maestro Romanić te dodao kako je, samo u prvoj godini postojanja sarajevske Opere, Narodno pozorište postavilo čak tri premijere.

Maestro Romanić ove godine proslavlja 80. rođendan, ali ga godine neće spriječiti da ostvari svoj naum da na scenu Opere postavi neko od Vagnerovih djela.

"Preživio sam 55 godina rada i niti jedan režim me nije pokolebao. Zašto bih sada stao? Za novi projekt zainteresiran je Goethe institut koji će za ovu operu dovesti soliste iz Njemačke", kazao je Romanić.

Ministar Šarić je maestru čestitao 55. godišnjicu rada i poklonio sliku umjetnika fra Perice Vidića.