Naučnici s Oxforda
0

Romane Jane Austen dorađivao je muškarac

Sarajevo-x.com
Foto: PA
Foto: PA
Jedna od najvećih engleskih spisateljica, Jane Austen, imala je pomoć urednika - muškarca prilikom nakon pisanja svojih romana. On joj je ispravljao gramatičke greške i izostavljena slova, utvrdili su akademici na Oxfordu.

Profesorica Kathryn Sutherland uvidjela je ovo dok je proučavala kolekciju od 1.000 originalnih rukom pisanih djela Austenove, koja nisu objavljena.

"Vjerovalo se da je Austenova imala savršen stil. To je 1818. godine rekao njen brat Henry, istakavši da je svaki rad bio dovršen njenom rukom", kazala je Sutherland i dodala kako joj je čitanjem rukopisa ubrzo postalo jasno da to nije istina.

Iz njenih neobjavljenih rukopisa uočavaju se nesavršenosti, vide se mrlje, prelazi, nered - zapravo rad u nastanku, sa dosta gramatički neispravnih konstrukcija.

"Prekršila je mnoga pravila dobrog pisanja na engleskom. Posebno se vidi da su joj dorađivani znakovi interpunkcije i epigramski stil", otkriva profesorica, a prenosi AFP.

Sutherland dalje navodi: "Ovo sugeriše da je neko drugi bio značajno uključen u proces dorade djela između rukopisa i štampanja knjige, a iz pisama Austenovog izdavača Johna Murraya II i njegovog talentovanog asistenta i urednika Williama Gifforda čini se da je to bio upravo Gifford".

Ipak, akademici s Oxforda kažu da je Austenova bila inovativan pisac, koji je stalno iskušavao nove stvari.

Austen je veći dio svog života provela u Hampshireu, a umrla je od nepoznate bolesti 1817. u Winchesteru. Pokopana je u tamošnjoj katedrali.