Kultura
0

Roman Selvedina Avdića nominovan za Dublin Literary Award

Klix.ba
Roman "Sedam strahova" Selvedina Avdića nominovan je za uglednu književnu nagradu International IMPAC Dublin Literary Award.
U širem izboru za nagradu nalazi se 152 naslova, koji uključuju 51 američkog, 23 britanska, 11 kanadskih i tri irska autora, a ostatak čine knjige pisaca sa neengleskog govornog područja. Roman Selvedina Avdića na engleski jezik prevela je Coral Petkovich, a prošle godine s naslovom "Seven Terrors" objavila ga je izdavačka kuća "Istros Books" iz Londona.

Ove godine knjige su nominovale biblioteke iz 110 gradova u 39 zemalja, a Avdićev roman nominovala je Gradska knjižnica iz Rijeke.

Gradonačelnik Dublina Oisín Quinn je na svečanosti tokom proglašenja nominovanih knjiga izjavio da je kulturni turizam važan dio gradske ekonomije i naglasio: "Ova prestižna nagrada povećava svjetsku reputaciju Dublina kao književne destinacije".

Među nominovanim knjigama nalazi se nekoliko već nagrađenih naslova, poput "Bring Up the Bodies" Hilary Mantel (Man Booker Prize i Costa Prize), "The Orphan Master’s Son" Adama Johnsona (Pulitzer nagrada), "The Round House" Louise Erdrich (National Book Award), a tu su i knjige Maria Vargasa Llose, Herte Müller, Irwina Welsha...

Uži izbor bit će objavljen 9. aprila 2014. godine, a pobjednik će biti proglašen 12. juna 2014.

http://www.impacdublinaward.ie/nominees/seven-terrors/