Kultura
47

Roman Enesa Ratkušića "Tajna bosanskog štapa" budi veliko interesovanje

Anadolija
Roman Enesa Ratukišića "Tajna bosanskog štapa" nedavno je promoviran na Trakijskom univerzitetu u Edirnama, u Turskoj. Tim povodom, o promociji u Edirnama i začudnoj fabuli romana Ratkušić govori za Anadoliju.

Promociji u Edirnama je, pored studenata, prisustvovao rektor Trakijskog univerziteta prof.dr. Yener Yoruk, koji je u svom obraćanju izrazio zanimanje za prevođenje knjige na turski jezik.

Ratkušić za Anadoliju ističe kako je ga je obradovalo veliko zanimanje turskih studenata za bosanskohercegovačku književnost.

"Promocija je protekla na potpunom akademskom nivou. Veliki broj ljudi koji mi je prilazio, zanimajući se za detalje, što me dodatno uvjerava da je rukopis izazvao istinsko zanimanje, da nije plod puke kurtoazije i snobizma, koji često prati događanja ovakve vrste", kaže Ratkušić.

Roman "Tajna bosanskog štapa" koji se ovih dana pojavio u izdanju Narodne biblioteke Mostar, prema prvim reakcijama i u Bosni i Hercegovini plijeni pažnju čitalaca.

Do sada su knjigu pročitali uglavnom Ratkušićevi prijatelji i saradnici, koju su mu iznijeli niz pozitivnih kritika.

"Nisam registrirao primjedbe, što me donekle zabrinjava. Ali, kad sve saberem mislim da su pozitivne kritike, ipak, posljedica iskrenosti. S obzirom da moji prijatelji znaju da nisam sujetan, da sam otvoren za primjedbe svake vrste, sumnjam da je u pitanju podilaženje", prokomentirao je.

Tajna čuvana stoljećima

"Tajna bosanskog štapa" je roman koji na poseban način problematizira bosansku predaju o "didovskom" štapu, koji se čuvao u Gazi Isa-begovoj tekiji na Bentbaši sve do njenog rušenja 1957. godine, od kada mu se gubi trag.

Rušenje mevlevijske tekije od strane tadašnjih vlasti u romanu ima i svoju drugu stranu. Vandalski čin iskorišten je kao pogodan moment za spašavanje "didovskog" štapa koji dolazi u ruke malobrojne grupe znalaca, a koji u činu njegovog spašavanja prepoznaju svetu misiju.

U trilerskom zapletu sile mraka se po svaku cijenu nastoje domoći štapa, uvjerene da je to najdjelotvorniji način i zapravo jedini način da pokore jednu zemlju i njene žitelje, koji stoljećima prkose nasrtajima sa svih strana.

Druga strana, opet, drži da štap u bogobojaznoj ruci ima čudesnu moć te da ga valja sačuvati do pojave Spasitelja. Zahvaljujući snažnim uvjerenjima, ali i duhovnoj podršci mudrih, glavni junak romana Mustafa prolazi brojna iskušenja koji na kraju, zahvaljujući snažnim uvjerenjima i duhovnoj podršci mudrih, uspijeva u svom naumu, imajući na umu poruku koja mu je obasjavala puteve, podsticala da istraje.