Kultura
0

"Rodoljupci" na sceni Narodnog pozorišta

FENA
Povodom sutrašnje premijere predstave «Rodoljupci» Jovana Sterije Popovića u režiji Gradimira Gojera danas je upriličena pres-konferencija na kojoj su učestvovali reditelj Gradimir Gojer, te glumci Vlado Jokanović i Miodrag Trifunov (koji je u novoj postavci u ulozi Žutilova zamijenio preminulog Zorana Bečića).

Gojer je podsjetio da je do odgađanja premijere došlo zbog smrti glumca Zorana Bečića, te da je ova premijera posvećena uspomeni na njega.

"Rodoljupci", jedan od izvođenijih komada, iako možda i previše kritički kada je vlast u pitanju, sudeći prema informacijama razlikovat će se od dosadašnjih čitanja ovog teksta. Gradimir Gojer ovaj put nije samo reditelj nego i autor dramarturških intervencija, pa je u predstavu uveo i lik samog Jovana Sterije Popovića, koji tumači Vlado Jokanović.

Inače ove godine obilježava se 200. godina od rođenja i 150 godina od smrti Jovana Sterije Popovića.

Vlado Jokanović istakao je da je gledao mnoge postavke ove predstave na pozorišnim scenama bivše Jugoslavije, te da mladi glumci okupljeni oko ove u svojim kreacijama nimalo ne zaostaju za nekim glumačkim kreacijama koje su svojevremeno ušle u legendu teatra.

-Miodrag Tifunov, koji je samo za sedam dana spremio ulogu, napravio je podvig, smatra Jokanović.

Miodrag Trifunov rekao je da život ima svoju logiku, osobito teatar, jer on diše i mora nastaviti ići dalje... Kada je konkretno riječ o njegovoj ulozi jednostavno je rekao "dođite i pogledajte".

Uloge u predstavi tumače i Nisveta Omerbašić, Amra Kapidžić, Boris Ler, Ermin Sijamija, Hasija Borić, Aleksandar Seksan,Miraj Grbić, Mirvad Kurić, Riad Ljutović, Mirza Tanović, Marija Omaljev, Nela Đenesijević, Lana Stanišić, Jasenko Pašić, Dušan Bugarin.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Vanja Popović, a muziku Zlatan Fazlić.

Prije premijere u foajeu Narodnog pozorišta bit će otvorena izložba iz ciklusa «Zapisi» Edina Numankadića.