Kultura
462

RKUD Proleter Sarajevo na Međunarodnom festivalu folklora u Poljskoj

Klix.ba
Članovi folklorne i orkestarske sekcije RKUD "Proleter" nalaze se u Poljskoj na prestižnom internacionalnom festivalu folklora koji se organizuje u okviru "53. Tydzień Kultury Beskidzkiej" u poljskom gradu Wisla.

Svake godine, na Beskidy Highlanders' Week of Culture učestvuje oko 75 poljskih i 20 stranih folklornih ansambala, a ove godine tu su i naši predstavnici koji svojim bogatim programom prikazaju dašak naše kulturne i tradicijske baštine.

Široku lepezu raznolikosti ljepote narodne tradicije i umjetnosti otvorio je folklorni ansambl RKUD Proleter koji je svoj program izvodio veoma samouvjereno i uigrano.

Ovaj ansambl uspio je da u ljudima iz drugih zemalja probudi posebna osjećanja i prikaže boje područja i krajolika iz kojih potiču te da prikaže bogatstvo i ljepotu narodnih igara u raznolikosti stilova i tehnika koje su se razvijale u određenim dijelovima naše zemlje, pod utjecajem geografskih, historijskih i kulturnih preplitanja.

Članovi RKUD Proleter srdačno su dočekani u svakom od gradova u kojima su do sada imali nastupe.

Gromoglasni aplauzi i ovacije su najbolji dokaz da su uspjeli prenijeti poruku koju su željeli.

Radničko kulturno-umjetničko društvo "Proleter" Sarajevo je najstarije radničko društvo, osnovano 1905. godine u vrijeme vladavine Austro-Ugarske monarhije.

"Proleter" ove godine slavi 111 godina postojanja i djelovanja, svjedok je i sudionik mnogih historijskih i društvenih događanja u zemlji i šire. Uvijek je bio uz radnike i podržavao njihovu borbu za osnovna ljudska, socijalna i radna prava.

Ratom porušene prostorije i ljudski gubici, usporili su planirani uspon ovog renomiranog društva, ali zahvaljujući entuzijazmu rukovodstva i članova sekcija, RKUD Proleter ponovo je stao na domaću i evropsku scenu kulturno-umjetničkog stvaralaštva.

Učesnik je brojnih festivala širom Europe, sjeverne Afrike, Azije i nosilac mnogih festivalskih priznanja.

Nosilac je i najvećih priznanja grada Sarajeva, Bosne i Hercegovine, te u konačnici velikog broja zemalja širom Evrope i svijeta.