Odluka Gradskog vijeća
0

Riccardu Mutiju "Ključ Grada Sarajeva"

FENA
Riccardo Muti
Riccardo Muti
Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je danas Odluku o dodjeli priznanja "Počasni građanin Sarajeva" Erçanu Uslu, a Riccardu Mutiju priznanje "Ključ Grada Sarajeva".

Erçanu Uslu pomagao je studiranje studenata BiH u Republici Turskoj za vrijeme rata u BiH.

Uslu je posjetio ratno Sarajevo zajedno s gradonačelnikom grada Konye, gdje je prisustvovao Konferenciji povodom hiljadu dana opsade Sarajeva, na kojoj je upućena poruka mira.

Erçanu Uslu je svoje nesebično zalaganje, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina i njeni građani, nastavio i u poratnom periodu na način što je učestvovao u aktivnostima vezanim za bratimljenje i potpisivanje Protokola o saradnji općina grada Konye s općinama u Bosni i Hercegovini, kao što su: Travnik, Goražde, Jablanica, Stari Grad Sarajevo i druge, potpisivanje Protokola o saradnji i posebnim odnosima između Gradske uprave Konya i Gradske uprave Sarajevo, te Vlade Kantona Sarajevo, osnivanje Kulturno edukacionog centra Konya - Sarajevo u prijestolnici BiH i posredovao u brojnim kulturno-umjetničkim aktivnostima između Sarajeva i Konye.

Maestro Riccardo Muti, slavni talijanski dirigent, u Sarajevu je 1997. započeo projekt "Putevi prijateljstva" te s orkestrom milanske Scale, sarajevskoj publici priredio nezaboravni koncert.

Njegov koncert zakazan za 13. juli doprinijet će stavljanju Sarajeva na kulturnu mapu Evrope i doprinijeti međusobnom razumijevanju naroda i građana BiH jer učestvuju i dječiji horovi iz Sarajeva, Tuzle, Zenice i Srebrenice.

Riccardo Muti je jedan od prvih umjetnika koji je nakon potpisivanja Mirovnog sporazuma posjetio Sarajevo.