Dirigent svjetskog glasa u Zetri
0

Riccardo Mutti ponovo u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Slavni italijanski dirigent i zvijezda svjetske, klasične muzičke scene Riccardo Muti, posjetit će Sarajevo u četvtak, 09.04.2009 godine.

Maestro Muti će u Sarajevo doputovati sa svojom suprugom Christinom Mazzavilani Muti, direktoricom Ravena Festivala u čijoj će organizaciji 13.07 u sarajevskoj Zetri Muti sa orkestrom i horom "Maggio Musicale Fiorentino" održati koncert pod nazivom "Putevi prijateljstva: Od Sarajeva do Sarajeva".

Koncert slavnog Mutija sa ovim ansamblom bit će podsjećanje na koncert iz 1997. godine kada je maestro u pratnji Milanske skale publici u sarajevskoj Skenderiji priredio događaj za pamćenje.

Riccardo Muti i Christina Mazzavilani Muti 9.04 će se susresti sa lokalnim organizatorima, Privatnom muzičkom i baletskom školom "Amadeus" i ag-encijom "Via Media" te obići grad nakon čega se delegacija iz Italije vraća kući.

Osim koncerata, Muti je dirigirao i mnogim opernim produkcijama na vodećim muzičkim pozornicama. S orkestrom Filharmonije Scale bio je na brojnim turnejama u svijetu, a muzička kritika smatra njegovim najvećim uspjehom izvođenje Verdijevog Requiema kojeg je je Muti s orkestrom predstavljao publici u Milanu, Salzburgu, Beču i Parizu.