Kraljevski grad Visoki
0

Rezultati iskopavanja premašili očekivanja

FENA
Stručni tim Zemaljskog muzeja BiH, u toku prve sedmice nastavka radova na kraljevskom gradu Visoki, na lokalitetu brda Visočica, postigao je rezultate koji su premašili očekivanja, izjavila je danas Feni voditeljica tima mr. Lidija Fekeža.

Ona je navela da su u sloju ruševina pronađeni komadi arhitektonske plastike gotičkog stila, čija će se tačna funkcija utvrditi naknadnom analizom.

Istaknuvši kako će se ovim radovima sigurno izmijeniti mnogo u znanju o kraljevskom gradu Visoki, Fekeža je rekla da sama činjenica da je nađena arhitekstonska plastika gotičkog stila pokazuje da je posvećivana velika pažnja izgledu grada u kojem je povremeno boravili srednjovjekovni bosanski kraljevi, a obitavao veliki knez bosanski.

Stručni tim Zemaljskog muzeja sistematski će raditi na ovom lokalitetu cijeli juli i august, jer samo takav rad daje velike rezultate na ovakvom lokalitetu, kazala je ona, dodajući da očekuje još značajnih nalaza.

Cilj ovogodišnjih radova je istražiti jednu trećinu površine lokaliteta te da se dođe do samih temelja i otkrije sistem gradskih zidova.

Radove na kraljevskom gradu Visoki finansira Vlada Federacije BiH putem Federalnog ministarstva kulture i sporta.