Kultura
687

Režiser Nedžad Begović pokrenuo inicijativu za podizanje spomen-ploče grupi Indexi

Piše: A. B.
Foto: Nedžad Begović/Facebook
Foto: Nedžad Begović/Facebook
Bosanskohercegovački režiser Nedžad Begović pokrenuo je inicijativu da se legendarnom sarajevskom pop-rock sastavu Indexi postavi spomen-ploča na glavnom gradskom šetalištu prekoputa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Begović je za Klix.ba kazao da je dizajn spomen-ploče osmislila dizajnerica Ajna Zlatar te da uz podršku javnosti očekuje i realizaciju ove inicijative.

"Za program Federalne televizije sam pravio film o Ismetu Nuni Arnautaliću, a znam da su se on i Šefko Akšamija u septembru 1962. godine upisali na fakultet u Sarajevu i tako je i nastao naziv grupe Indexi, a sve ostalo je historija... Arnautalić je jedan od osnivača Indexa, stoga želim da grupa ima spomen-ploču u gradu je nastala i postojala dugo godina", izjavio je Begović.

Foto: Nedžad Begović/Facebook
Foto: Nedžad Begović/Facebook

Prema njegovim riječima, zanimljivo bi bilo jednu od glavnih šetnica u Sarajevu obilježiti sjećanjem na legendarne Indexe, a za realizaciju ove inicijative očekuje podršku javnosti i korisnika društvenih mreža.

Begović nam je kazao da je za područje gdje je namijenjeno postavljeno spomen-ploče nadležna Općina Stari Grad Sarajevo i da se nada skorom postavljanju.

Grupa Indexi je osnovana 1962. godine u Sarajevu i postala je sinonimom izuzetne sarajevske rock-škole. Indexe su osim Ismeta Nune Arnautalića (koji će kasnije s Goranom Bregovićem i Zoranom Redžićem osnovati grupu "Jutro", koja od januara 1974. godine mijenja ime u Bijelo Dugme) i bas gitariste Šefke Akšamije, činili i solo gitarista Slobodan Misaljević, klavijaturista Ðorđe Uzelac i bubnjar Nedim Hadžihasanović.

Krajem 1964. godine Indexima se priključuje Davorin Popović.