Kultura
0

Revolucionarna drama "Sedam" u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci

FENA
Sarajevski otvoreni centar u suradnji sa Civil Rights Defenders, Hedda Production AB i Ambasadom Švedske u BiH organizirat će scensko čitanje revolucionarne dokumentarne drame "Sedam" koje će se, u okviru turneje po zemljama zapadnog Balkana, izvoditi u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci od 5 do 7. novembra.

"Sedam" je revolucionarna dokumentarna drama koja je bazirana na intervjuima sa sedam aktivistkinja za prava žena iz svih dijelova svijeta, a čije teške životne priče i borba predstavljaju nevjerovatan izvor inspiracije.

Aktivistkinje su Ferida Azizi (Afganistan), Inez McCormack (Sjeverna Irska), Marina Pisklakova-Parker (Rusija), Annabella de Leon (Gvatemala), Mukhtar Mai (Pakistan), Mu Sochua (Kambodža) i Hafsat Abiola (Nigerija).

Svako od čitanja izvodi jedinstveni ansambl sastavljen od istaknutih ličnosti iz različitih oblasti djelovanja.

U BiH će na scenu izaći sedam političarki, umjetnica, poduzetnica i novinarke koje će utjeloviti aktivistkinje iz ove dokumentarne drame. Njihova imena će biti naknadno objavljena.

"Nasilje nad ženama je ozbiljan, ali i kontraverzan problem u mnogim zemljama, uključujući i BiH. Priređujući scenska čitanja drame 'Sedam' želimo dati doprinos debatama o nasilju po osnovu spola, ali i ohrabriti one koji se još nisu suprotstavili nasilju po osnovu spola, da to urade", kazao je direktor Sarajevskog otvorenog centra Saša Gavrić.

Turneju scenskih čitanja dramskog teksta "Sedam" inicirala je i producirala nagrađivana dramska spisateljica, glumica i producentica Hedda Krausz Sjögren u Švedskoj 2008. godine.

Drama je do sada izvedena u 13 zemalja, a okupila je oko 20 hiljada ljudi od Švedske do Afganistana.

Ovaj dramski tekst na sceni je izvodilo više od 500 osoba, žena i muškaraca, uključujući nekoliko ministrica, članica Evropskog parlamenta, umjetnica, kao i višestruku dobitnicu nagrade Američke filmske akademije Oskar Merly Streep.

Projekt "Sedam" će, pored scenskog čitanja dramskog teksta, obuhvatiti i popratne aktivnosti koje će u fokusu imati borbu protiv nasilja nad ženama i borbu za zaštitu prava žena.

Na osnovu intervjua koji su provedeni 2007. godine dramu "Sedam" napisalo je sedam nagrađivanih dramskih autorica - Paula Cizmar, Catherine Filloux, Gail Kriegel, Carol K. Mack, Ruth Margraff, Anna Deveare-Smith i Susan Yankowitz.

Regionalna turneja drame koju je podržao Švedski institut obuhvatit će Albaniju, BiH, Hrvatsku, Makedoniju, Kosovo i Srbiju.

Turneju u BiH implementiraju Sarajevski otvoreni centar, Ambasada Švedske u BiH i Civil Rights Defenders, saopćeno je iz Sarajevskog otvorenog centra.