Kultura
0

"Revolucija 101" najbolji film 12. Mediteran film festivala

FENA
Izraelski film "Revolucija 101" (Revolution 101) redatelja Dorona Tsabarija proglašen je najboljim filmom 12. Mediteran Film Festivala u organizaciji Kino video kluba "Amater" koji je sinoć završio u Širokom Brijegu, odlučio je stručni žiri u sastavu Elena Oroz, španjolska redateljica, Mladen Ćapin, hrvatski redatelj i Srđan Vuletić, bosanskohercegovački redatelj. Ovaj film na taj način nosi nagradu Grand Prix MFF 2011. 'Jack Daniels'.

Osim ovoga filma, nagrade žirija dobili su i ostvarenja "Pustara" redatelja Ivana Faktora te film "Selo bez žena" redatelja Srđana Šarenca. Nagradu publike osvojio je film "Mila traži Senidu" redatelja Roberta Tomića Zubera.

Festival je u punoj dvorani Kina Borak zatvoren filmom "Soundtrack za revoluciju" (Soundtrack For a Revolution) redateljskog dvojca Billa Guttentaga i Dana Sturmana, filmom koji je na najbolji način zaokružio ovogodišnju festivalsku povorku izuzetnih dokumentarnih ostvarenja u čemu se slažu i organizatori i posjetitelji MFF-a 2011.

Tomislav Topić, direktor festivala je rekao kako se osjeća odlično te kako jedva čeka slijedeće ljeto i novi festival.

"Kada vidiš kako ljudi dolaze i u kolikom broju prate filmove u stalno tijesnoj dvorani, posebno kada se osjete pozitivne reakcije publike, ovaj, najstariji festival dokumentarnog filma u regiji, mora ući u krv i nedostajati do slijedećeg druženja", kazao je Topić.

Članica žirija Elena Oroz je i nakon završne večeri festivala izrazila iznenađenost na koji način je festival praćen od strane publike koja je, unatoč neeksponiranosti dokumentarnog filma u svijetu, u Širokom Brijegu prepoznala kvalitetu ovoga žanra.

Robert Tomić Zuber je po drugu godinu zaredom osvojio nagradu publike na MFF-u čime je posebno zadovoljan.

"Drago mi je što je publika u Širokom prepoznala i prihvatila priču o kojoj govori moj film a nagrada je reakcija publike da su prepoznali samu poruku filma", izjavio je redatelj koji je dodao da je zadovoljan što je film „Mila traži Senidu“, priča o djevojčici iz Sarajeva koja u ratnom vihoru biva prihvaćena u Beogradsku obitelj, svugdje gdje je prikazan naišao na pozitivne reakcije.

Na ovogodišnjem MFF-u je prikazano preko 40 filmova u konkurenciji i u posebnim programima a direktor festivala Topić je najavio da će i slijedeće godine atmosfera biti prilagođena publici koja je željna filma, bez VIP gostiju i loža, u jednoj prijateljskoj atmosferi.