Jevrejska opština u Sarajevu
6

Revija filmova "Tragikomično osjećanje života“ Ratka Orozovića

FENA
U sklopu Trećeg Festivala jednog lica koji je priredio režiser, pjesnik i satiričar Ratko Orozović večeras je u Jevrejskoj opštini u Sarajevu upriličena revija filmova pod zajedničkim nazivom "Tragikomično osjećanje života“.

Među njima je film "Od Jasenovca do polarnog kruga" za koji autor kaže da je tragični film istine koji govori o golgoti preživjelih logoraša.

U filmu "Životopis Alekse Maskalenka" otac Alekse Maskalenka, poslije Oktobarske revolucije s grupom Rusa dolazi u Donji Vakuf i kupuje pilanu. U Drugom svjetskom ratu Aleksa ostaje siroče, a u posljednjem ratu srušena mu je kuća... Njegov život su vječiti problemi...

Revija je obuhvatila je i filmsku komediju "Charlie Chaplin klon bosanski" za koji je Orozović dobio Zlatnu amforu festivala Balkanskog filma u Bugarskoj 2009, te film koji zrači izuzetnim optimizmom „Moja je kuća ispod mosta putujuća", za koji je autor na međunarodnom festivalu u Moskvi 2010. dobio nagradu "Zlatni vitez".

Također, prikazan je i film "Tradicija ohridskih bisera“ koji govori o porodici Talev i njihovoj tradiciji izrade ohridskih bisera.