"Daleki putevi" čudesnog čovjeka
0

Retrospektivna izložba slikara Nesima Tahirovića

Sarajevo-x.com
Nesim Tahirović (Foto: Munever Salihović)
Nesim Tahirović (Foto: Munever Salihović)
Izložbom nazvanom "Daleki putevi", čije je otvorenje najavljeno za 25. maj u galeriji Collegium artisticum, 45 godina umjetničkog djelovanja obilježit će proslavljeni bosanskohercegovački umjetnik Nesim Tahirović.

Poznati Tuzlak, koji je tokom svog umjetničkog pohoda stvarao i radio u Njemačkoj, Italiji i Poljskoj, u sarajevskoj galeriji izložit će preko 400 svojih radova koje likovni kritičari najčešće nazivaju skladom i sintezom raznih umjetnosti i kultura.

U bogatoj umjetničkoj biografiji Nesima Tahirovića upisano je šezdesetak samostalnih i preko stotinu kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu te veliki broj nagrada za slikarstvo i bogat scenografski opus. Njegovi radovi danas krase poznate evropske galerije, muzeje i privatne zbirke.

"Beskrajno sam ponosan na sve što će biti postavljeno na ovoj izložbi. Ona je proslava moga dosadašnjeg rada, neba i zemlje, mojih prijatelja i moje porodice", ističe Tahirović.

Retrospektivu Tahirovićevog opusa pratit će i monografski katalog sa reprodukcijama svih radova postavljenih na izložbi. "Daleki putevi" u prostoru sarajevske galerije bit će postavljena do 25. juna, kada se kompletna izložba seli u Međunarodnu galeriju portreta u Tuzli.