Umjetnička galerija BiH
0

Retrospektivna izložba koju "treba doživjeti"

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Retrospektivna izložba "Uzvišeno u senci - Umetnost Koste Bogdanovića", autorice Rajke Bošković, više kustosice Muzeja savremene umjetnosti u Beogradu, nakon predstavljanja u Beogradu i Kraljevu, večeras je predstavljena i u Sarajevu u Umjetničkoj galeriji BiH.

Retrospektivom, odnosno svojevrsnim "pogledom unazad" na dosadašnji opus umjetnika, odabrano je 171 djelo - skulpture, slike, crteži, fotografije, plakati i konceptualni radovi, nastali od samih početaka njegovog umjetničkog djelovanja do danas (1949-2009), čime se daje uvid u šest decenija stvaralaštva ovog umjetnika.

Direktorica Umjetničke galerije BiH Meliha Husedžinović navela je da je ovo izložba koja je puna metafizike, te da je treba gledati u tišini i osami.

Kustosica izložbe Rajka Bošković složila se s ovom konstatacijom, istakavši da ovu izložbu treba doživjeti u punoj mjeri. Govoreći o nazivu postavke "Uzvišeno u senci", rekla je da je to pokušaj sublimiranja Bogdanovićeve poetike sa stanjem uzvišenosti i sjenke kao najnematerijalnijeg stanja oblika.