Meeting Point
0

Retrospektiva filmova s Festivala kratkog filma u Oberhausenu

FENA
U organizaciji Fondacije "Kriterion" i Goethe instituta, 26. oktobra u kinu Meeting point bit će organizirana retrospektiva nagrađenih filmova s Festivala kratkog filma u Oberhausenu.

Filmove je odabrao direktor arhiva u Oberhausenu i selektor za njemačke filmove Carsten Spiche, saopćeno je iz "Kriteriona".

Spiche će prisustvovati retrospektivi u Sarajevu u 17 sati te će gledaoci imati prilku postaviti pitanja nakon završetka programa.

Ulaz je besplatan.

Rijetki su festivali kratkog filma koji se mogu pohvaliti 54-godišnjom historijom, kao što to može njemački Oberhausen.

Pokrenut nakon Drugog svjetskog rata, Festival je bio svojevrsni odgovor na ulogu Njemačke u ratnom vihoru te ne treba čuditi ljevičarska atmosfera koju njeguje od samih početaka.

Oberhausen je grad od 230.000 stanovnika u kome se Festival održava svake godine početkom maja.

Od početaka se profilirao kao festival koji podržava savremeno, ponekad čak i eksperimentalno izražavanje, predstavljaći i forum za diskusije, otkrivajući nove trendove i talente te mjesto na kome se sklapaju dogovori i novi kontakti.

Postao je jedna od najvažnijih institucija za kratki film u svijetu. Oko 6.500 filmova aplicira godišnje za prikazivanje, od toga ih bude prikazano oko 500.