Kultura
29

Restaurirana verzija filma "Sjećaš li se Dolly Bell" prikazana u Veneciji

Klix.ba
Adis Bakrač (lijevo) u Veneciji
Na ovogodišnjem jubilarnom 70. Venezia Film Festivalu u sklopu sekcije Venezia klasik, Filmski centar Sarajevo je premijerno predstavio restauriranu verziju filma "Sjećaš li se Dolly Bell“, reditelja Emira Kusturice i scenariste Abdulaha Sidrana.

Sala kina Volpi je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a gledaoci su mogli da vide novu digitaliziranu verziju ovog filma sa restauriranom slikom i zvukom koja odgovara standardima svjetske kino distribucije na DCP-u. Filmski centar Sarajevo je predstavio direktor Adis Bakrač koji je prije projekcije filma rekao:

"'Sjećaš li se Dolly Bell' je jedan od najznačajnijih klasika bosanskohercegovačke kinematografije. Ovaj film je svoj život započeo 1981. godine u Veneciji, gdje je i premijerno prikazan. Sada nakon 32 godine 'Sjećaš li se Dolly Bell' se vraća u Veneciju, ustvari vraća se svojoj kući. Čast nam je da imamo priliku predstaviti naš rad na restauraciji u sklopu jednog od najznačajnih filmskih festivala u svijetu".

Program koordinator sekcije Venezia klasik Stefano Francia di Celle je izjavio:

"Smatramo da je Filmski centar Sarajevo uradio izuzetan posao u restauraciji filma 'Sjećaš li se Dolly Bell'. Izuzetno cijenimo rad Filmskog centra Sarajevo i gospodina Bakrača kada je u pitanju očuvanje bosanskoherecgovačkih filmova. Vjerujem da će se u budućnosti nastaviti saradnja između Filmskog centra Sarajevo i Venezija Film Festivala.“

U sklopu sekcije Venezia klasik bit će prikazana i filmska remek djela poput filmova "Paisa“ Roberta Rossellinija, "Moja draga Klementina“ Johna Forda...

Venezia Film Festival je nagradu za doprinos filmskoj umjetnosti ove godine dodijelila poljskom reditelju Andrzeju Vajdi, saopćeno je iz Filmskog centra.