Jajce
0

Restauriran kraljevski grb Kotromanića

FENA
Svečanost otvaranja restauriranog srednjovjekovnog grba Bosne - grba Kotromanića na Tvrđavi u Jajcu, upriličena je danas na ulazu u jajačku tvrđavu.

Svečanost otvaranja restauriranog srednjovjekovnog grba Bosne - grba Kotromanića na Tvrđavi u Jajcu, upriličena je danas na ulazu u jajačku tvrđavu.

Ceremonija otvaranja je upriličena u okviru manifestacije Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH «Dani evropskog naslijeđa» čiji cilj je afirmacija i promocija svijesti o tome da je bh. kulturna baština važan dio zajedničke evropske i svjetske kulturne baštine.

Jajačka tvrđava s kraljevskim grbom je mjesto gdje se na najbolji način može osjetiti povijesno i kulturno značenje grada i cijele Bosne i Hercegovine.

Na ceremoniji otkrivanja grba Kotromanića o značaju ovog na prvi pogled simboličkog gesta, koji je i mnogo više od simbolike i podsjećanja na bh. državnost govorili su načelnik Općine Jajce Nisvet Hrnjić, predsjedavajući Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Dubravko Lovrenović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Načelnik Općine Jajce Nisvet Hrnjić obraćajući se prisutnim gostima istakao je da je Jajce drugi put domaćin manifestacije Dani eropskog naslijeđa, grad koji s 22 spomenika na stalnoj listi nacionalnih dobara i četiri na privremenoj listi očekuje upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a, a i samo organizovanje manifestacije Dani evropskog naslijeđa u organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta je podrška kanidaturi.

"Jajce je bilo središte srednjovjekovne bosanske države i u njemu se nalazi jedini očuvani i javnosti dostupan grb bosanskih kraljeva iz dinastije Kotromanića,odlučili smo da jedan od naših prioriteta bude obnova i restauracija kraljevskog grba", rekao je Hrnjić, koji je zahvalio stručnjacima Zemaljskog muzeja iz Sarajeva koji su uradili restauraciju.

Predsjedavajući Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Dubravko Lovrenović u obraćanju je istakao da je historijsko znanje važno znanje, ali da ono nije samo znanje o prošlosti već da je ono znanje i o sadašnjosti i o budućnosti.

"Ovo je više nego simbolički čin. Nakon 1455. godine, kada je isklesan ovaj prelijepi grb, mi mu danas dajemo novu snagu, novo simboličko, uvjeren sam i državno značenje. U vrijeme kada je isklesan ovaj grb srednjovjekovna Bosna jeste bila dio porodice evropskih zemlja, ali je to bila kao posebna, samostalna i vrlo prepoznatljiva država. Mislim i moram to da kažem kao građanin ove zemlje da je ovaj grb najbolje moguće rješenje za Bosnu i Hercegovinu! Potpuno sam siguran da postoje svi razlozi, znanstvene, kulturološke i povijesne naravi da ga danas prihvate i Srbi i Bošnjaci i Hrvati", rekao je Lovrenović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić u obraćanju istakao je da mu je drago da je današnje okupljanje organizirano povodom obnavljanja jednog djela bh. nacionalnog blaga - kraljevskog grba Kotromanića. Podsjetio je da se posljednjih godina malo čuje o sličnim projektima te da je puno više vijesti koje govore o uništavanju, devastiranju i zaboravljanju našeg kulturnog naslijeđa. A to naslijeđe, kako je istakao Komšić, pokazuje da Bosna i Hercegovina postoji kroz stoljeća i da je bila i da će ostati trajna kategorija.

Kako je Komšić rekao, Kotromanići predstavljaju sastavni dio BiH i njene historije. I to vrlo svijetle historije. Stjepan Prvi i Tvrtko II Kotromanić su bili najuspješniji bosanski vladari pod čijom upravom je došlo do privrednog procvata srednovjekovne Bosne.

"Ovaj grb nam daje za pravo da se i dalje borimo za našu državu Bosnu i Hercegovinu u njenim današnjim, priznatim granicama. Daje nam za pravo da kažemo određenim grupama i pojedincima da prestanu da žive od lažnih i izmišljenih mitova. I da se spuste na zemlju, među obične ljude. Posvetimo se istinskim problemima, pokušajmo svi zajedno stvoriti bolje mjesto za život. Ako ne za nas, onda za našu djecu, unuke. Učimo našu djecu da budu ljudi koji će voljeti, a ne mrziti", rekao je Komšić .

Na kraju ceremonije, u prisustvu zamjenika premijera Federacije, ministra kulture i sporta, i ujedno počasnog građanina Jajca Gavrila Grahovca, članove parlamenta, te brojne druge zvanice član Predsjedništva BiH Željko Komšić i načelnik Općine Jajce Nisvet Hrnjić otkrili su veličanstveni grb Kotromanića.