Kultura
2

Reis Kavazović: Današnji dan je oda Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH

Klix.ba
BiH danas je dobila novi hram nauke i znanja u kojem se nalaze djela sačuvana skoro pet stoljeća a koja svjedoče o svim dešavanjima u historiji naše države. Gazi Husrev-begova biblioteka otvorila je vrata svima onima koji žele učiti i svoje znanje koristiti u plemenite svrhe.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Gazi Husrev-begova biblioteka nije značajna samo za grad Sarajevo, iako jeste velika stvar da jedna ovakva institucija postoji u Sarajevu. Ona je utemeljena ovdje i Gazi Husrev-beg je posvetio Sarajevo. Ali, kako smo danas čuli ona ima širi značaj, regionalni, balkanski i svjetski jer čuva kolektivno pamćenje 500 vjekova prisustva islama ovdje i jedne kulture, nove civilizacije koja je krenula prema Evropi i zaustavila se ovdje u Sarajevu. Ova zbirka je značajna, čuvat će kolektivno pamćenje i ona je osnovica za naučna istraživanja", rekao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Neprocjenjivo blago biblioteke sačuvano je zahvaljujući požrtvovanosti radnika koji su rizikovali svoje živote i pod granatama i mecima premještali knjige s jedne lokacije na drugu. Zahvaljujući njima, Gazi Husrev-begova biblioteka nije doživjela sudbinu Orijentalnog instituta ili Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

"Gazi Husrev-begova biblioteka bi trebala da ujedini sve pokidane niti našeg sjećanja na vremena iza nas. Napravili smo izvanredno opremljen i funkcionalan objekt koji će pružiti nevjerovatne mogućnosti naučnicima u istraživanju naše prošlosti u funkciji bolje budućnosti", rekao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je bio direktor projekta izgradnje ovog objekta.

Gazi Husrev-begova biblioteka je najstarija javna biblioteka u Bosni i Hercegovini, a sadrži najveći fond rukopisa na orijentalnim jezicima u jugoistočnoj Evropi. Nova zgrada izgrađena je zahvaljujući državi Katar koja je donirala oko 13 miliona konvertibilnih maraka.

"Važnost biblioteke je veoma velika. To će biti jačanje dijaloga, razumijevanje i tolerancije, širenje mira, bit će izvor nauke. Ona je izraz identiteta stanovnika ove zemlje i osjećaja Balkana", rekao je ministar vakufa države Katar Gajs bin Mubarek el-Kuvari, koji je istakao da ovo sve ne bi bilo moguće bez pomoći naroda Katara i njenog bivšeg emira Hameda bin Halife al Tanija.

Izgradnja nove zgrade trajala je 10 godina.

"Svi znamo šta se dešavalo u Sarajevu krajem 20. stoljeća. Ovaj dan je oda Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci u BiH. Gazi Husrev-begova biblioteka dobila je novi dom nakon skoro pet vjekova zahvaljujući svim generacijama koje su skupljale blago u ovoj biblioteci, pomno ga čuvale i sačuvale", kazao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Direktor biblioteke dr. Mustafa Jahić zahvalio se svima koji su pridonijeli izgradnji ovog objekta i istakao kako danas svi osjećaju veliki ponos jer je Gazi Husrev-begova biblioteka ponovo stavljena u službu Sarajevu, narodu BiH i svima onima koji traže nauku i znanje.

Današnjem otvaranju je prisustvovao veliki broj poznatih ličnosti iz javnog i političkog života BiH kao i delegacija iz Katara.

Gazi Husrev-begova biblioteka najstarija je javna biblioteka u Bosni i Hercegovini koja radi kontinuirano od osnutka 1537. godine.

Biblioteka je danas opremljena najsavremenijom opremom za čitanje starih rukopisa kojima okosnicu čini oko 10.000 rukopisa na arapskom, turskom i perzijskom jeziku. Najstariji rukopis potječe iz 1105. godine. Biblioteka raspolaže sa dvije velike čitaonice i kongresnom dvoranom, a ima kapacitet za oko 400.000 knjiga.