Kultura
0

Regionalna promocija Sarajevo Talent Campusa

Sarajevo-x.com
Promocija Sarajevo Talent Campusa, obrazovnog programa Sarajevo Film Festivala i projekta Sarajevo grad filma naredne sedmice bit će održana u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu i Novom Sadu.

Nakon objave konkursa za učešće na ovogodišnjem 3. Sarajevo Talent Campusu, koji će biti održan u periodu od 14. do 20. avgusta, ova prezentacija za cilj ima da zainteresira što veći broj studenata da apliciraju na konkurs, te da ih upozna sa uvjetima i pravilima apliciranja. U radu 3. STC-a biće odabrano ukupno 80 učesnika (scenarista, reditelja, glumaca, producenata) iz Jugoistočne Evrope. Koristeći svoju regionalnu i internacionalnu platformu SFF će osigurati i ove godine prisustvo brojnih istaknutih i poznatih regionalnih i svjetskih filmskih profesionalaca i umjetnika koji će biti predavači na 3. STC-u.

Učešćem na Sarajevo Talent Campusu, mladi filmski profesionalci stiču pravo apliciranja za projekat Sarajevo grad filma, koji predstavlja logičan nastavak obrazovnog procesa. Mladi talenti imaju priliku da znanje stečeno na Campusu, demonstriraju i u praksi kroz realizaciju kratkometražnih filmova. U sklopu projekta Sarajevo grad filma, u 2008. i 2009. godini dodijeljeni su grantovi za realizaciju ukupno 10 kratkih filmova. Studenti u Beogradu, Novom Sadu i Ljubljani će imati priliku pogledati i pet kratkih filmova nastalih u okviru prvog izdanja projekta Sarajevo grad filma.

Raspored prezentacija:

BEOGRAD: 6. april 2009. u 15 sati - Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu NOVI SAD: 7. april 2009. u 10 sati - Akademija umetnosti Univerziteta u Novom Sadu ZAGREB: 8. april 2009. u 10 sati - Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu LJUBLJANA: 8. april 2009. u 15 sati - Akademija za gledališče, radio, film in televizijo

Projekte će predstaviti Ivana Biloš, koordinatorica programa Sarajevo grad filma i Asja Makarević, koordinatorica Sarajevo Talent Campusa.

U narednom periodu prezentacija projekata održat će se i u drugim regionalnim centrima.