Kultura
65

Reggio Film Festival: Filmovi Ade Hasanovića oduševili Italijane

Piše: M. B.
Filmovi mladog bh. režisera Ade Hasanovića "Anđeo Srebenice", "Plavi Viking u Sarajevu" i "Mama" prikazan je na Reggio Film Festivalu koji se 12. put održao u Italiji.

Hasanovićeva filmska djela su prikazana u okviru dva dana festivala koja su posvećena BiH. Festival je otvoren filmom "Quindi passava il tempo" režisera Alessandra Scillitanija i Valentine Barbieri koji govori o životu mladih u BiH. Nakon filma organizirana je diskusija u kojoj su učestvovali i bh. predstavnici Nela Lućić, bh. glumica koja živi i radi u Rimu, Ivana Pekušić ispred projekta Sarajevo grad filma, te Ado Hasanović.

"Jako sam zadovoljan učešćem na Reggio Film Festivalu jer mi se otvorila mogućnost da budem gost i na drugim festivalima i da predstavim moje filmove. Italijani su mnogo zainteresovani da čuju bilo kakve informacije o BiH. Mnogo me raduje da je festival bio jako uspješan i da je na projekcijama mnogo ljudi", rekao je Hasanović za Klix.ba.

Veliki broj posjetitelja prisustvovalo je diskusijama, te se u pauzma družilo s našim predstavnicima raspitujući se o bh. kinematografiji i filmovima koji su iz dana u dan sve uspješniji i na svjetskom nivou.

Na festivalu su prikazani i filmovi urađeni u okviru projekta Sarajevo grad filma, a Ivana Pekušić je predstavila projekat i Sarajevo Film Festival.

"Prezentacija je bila uspješna i bilo je mnogo zainteresovanih. Bila je dobra hrana i veselo društvo", rekla je Pekušić.

Reggio Film Festival održao se u Regio Emilia u Italiji 12. godinu zaredom. Ovogodišnja tema je bila RED (crveno).

Film "Plavi Viking u Sarajevu" Ade Hasanovića sinoć je prikazan i na Balkan Beyond Borders Film Festivalu u Bukureštu u Rumuniji. Film je nagrađivan na festivala u Amsterdamu i Banja Luci kao najbolji dokumentarni film.