Kultura
0

Reakcije gostiju 10. Sarajevo Film Festivala

SFF
Od 20. do 28. avgusta ove godine, održano je 10. jubilarno izdanje Sarajevo Film Festivala unutar kojeg je prikazano oko stotinuosamdeset filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta u 12 programskih cjelina.

Festival je posjetilo blizu šest stotina akreditiranih filmskih profesionalaca kako iz regiona tako i inostranstva. Ove godine Festival je pratilo preko tri stotine akreditovanih domaćih, regionalnih i stranih novinara iz dvije stotine medijskih kuća a broj posjetilaca je dostigao stotinu hiljada. Ovim je Sarajevo Film Festival jos jednom potvrdio svoj status centralnog mjesta okupljanja filmskih stvaralaca iz regiona i šire, te najvećeg filmskog festivala u regiji.

Na adresu direkcije Sarajevo Film Festivala uveliko stižu zahvale i impresije učesnika, od onih koji su dugogodišnji prijatelji Festivala do onih koje je Sarajevo imalo čast ugostiti po prvi put.

U svojoj poruci zahvale, britanski reditelj i oskarovac Anthony Minghella, izjavio je da je u Sarajevu proveo «nekoliko prekrasnih dana» i da mu je bila «čast biti gost Festivala». Direkciji je zahvalio na toploj dobrodošlici i gostoprimstvu. Glumica Catalina Sandino Moreno je u svom pismu jednostavno izjavila: «Želim da se vratim i naredne godine!»

Oni koji već nekoliko godina prate rad i razvoj Festivala, čestitali su svom osoblju SFF-a na «savršenom 10. izdanju» (Alexander Weiser, produkcijska kuca Synchro Film, Austrija) i izrazili uvjerenje da Sarajevo Film Festival zasigurno postaje «nova zvijezda na kalendaru evropske filmske scene» (Mike Leigh, reditelj, Velika Britanija).

Posebno su značajni utisci dužnosnika najprominentnijih evropskih i svjetskih film festivala sa kojima su ove godine ostvareni dogovori o budućoj saradnji. Ido Abram, Direktor Rotterdamskog Cinemarta, Festival je nazvao jednostavno «sjajnim» sa odličnim «koprodukcijskim marketom» dok je Nikolaj Nikitin, predstavnik Berlinskog festivala, čestitao direkciji na «izvanrednoj organizaciji» i «uspjesnom radu».

Direktorica Evropske Filmske Akademije, Marion Doring, je poslala sve pohvale ovogodisnjoj dodjeli Nagrade UIP-a u Sarajevu, te izrazila želju za još bližom saradnjom u sklopu narednog Sarajevo Film Festivala.

10. Sarajevo Film Festival imao je posebno zadovoljstvo ugostiti i Izvršnog Sekretara fonda za kinematografiju Vijeća Evrope, Euroimage-a, Renate Roginas, koja je u sklopu svoje posjete Festivalu održala sastanak sa BiH zvaničnicima odgovornim za priključivanje u organizaciju Evropskih integracija. Prof. Dr. Gyorgy Karpati, jedan od visokih dužnosnika Euroimage-a koji je također bio gost 10. Sarajevo Film Festivala, naglasio je u svom pismu zahvale da je “impresioniran radom i profesionalnošću festivala” te da se smatra “sretnim i počastvovanim” što je učestvovao u njegovom radu.

Svoje zadovoljstvo radom Festivala i zelju za daljom saradnjom izrazi li su i Diane Weyermann (Direktor Programa za Dokumentarni Film – Sundance Film Festival), Ludmila Cvikova (Selektor - Rotterdam Film Festival), Simon Perry (predstavnik British Screen Finance), Larry Kardish (Kustos za film i filmsku umjetnost – Muzej Moderne Umjetnosti, MoMA NYC), Peter Scarlet (Direktor Tribeca Film Festivala) te mnogi drugi.