Kultura
0

Raznovrstan muzički i teatarski program na ovogodišnjoj "Sarajevskoj zimi"

FENA
Bogat i raznovrstan muzički i teatarski program, prilagođen različitim ukusima i interesovanjima, bit će sastavni dio ovogodišnjeg XXIII internacionalnog festivala "Sarajevska zima", koji će u glavnom gradu BiH biti održan od 7. februara do 21. marta pod motom "Neki drugi grad".

Direktor Festivala Ibrahim Spahić najavio je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu brojne goste, filharmonije, sastave i teatarske trupe koje će se sarajevskoj publici predstaviti u okviru ovogodišnjeg festivalskog programa.

Muzički segment ispunit će gotovo svaki festivalski dan, a koncerti i drugi događaji priređivat će se na različitim lokacijama u gradu. Tako će koncertom opernih arija u izvedbi slovačkih umjetnika 7. februara zvanično i biti otvoren muzički dio programa, a slijedit će mnogi drugi, kao što su koncert tradicionalne korejske muzike 11. februara u okviru obilježavanja 10 godina umjetničke grupe "Nine dragons heads", nastup sastava limenih puhača "Ad Gloriam Brass" iz Hrvatske 15. februara, veče sevdaha "Snijeg pade na behar na voće" 12. februara, koncert Barbare Hendriks s Magnus Lindgren kvartetom 20. marta te koncert Beogradske filharmonije 21. marta.

Francuska umjetnička grupa Malabar svojim će nastupom otvoriti, ne samo teatarski program već i Festival 7. februara. Riječ je o uličnom teatru, ispunjenim akrobacijama, lutkama, pirotehnikom, muzikom i plesom. Njihov će brod "zaploviti" od Baščaaršije do Skenderije, gdje će i proglasiti "Sarajevsku zimu" otvorenom.

Teatarska festivalska ponuda također je šarolika. Sarajevskoj publici će se, među ostalima, predstaviti Zagrebačko kazalište lutaka s predstavama "Mačak u čizmama" i "Umišljena mišica" 15. februara, premijerno 22. februara bit će izvedena predstava "Aristotel u Bagdadu" Amira Bukvića, Makedonski kulturni centar i Štipski teatar predstavit će se izvedbom M. Cervantesa "Don Kihot", dok će plesna flamenko grupa "Paco Mora" iz Španije zabilježiti svjetsku premijeru predstave "Krvava svadba" Federica Garcie Lorce.

Studio lutkarstva Sarajevo 10. godišnjicu obilježit će izvedbom "Legenda o dunjaluku" Gorana Simića 3. marta, dok će ansambl Narodnog pozorišta iz Banje Luke 11. marta izvesti predstavu "Gospođa ministarka" Branislava Nušića. Tu su još i mnogi umjetnici iz Hrvatske, Turske, Kine, Francuske, Norveške, Srbije, ali i BiH.

Ovogodišnja zimska smotra kulture, igara, pozorišta i muzike zvanično će biti otvorena 7. februara u 18.00 sati nastupom grupe Malabar na Skenderiji, ali će tom događaju prethoditi i drugi cjelodnevni sadržaji.