Kultura
0

Raznolik program iz filmske, teatarske, likovne i književne umjetnosti

FENA
Povodom početka Festivala "Sarajevska zima" danas je u Despića kući upriličena pres- konferencija na kojoj su selektori programa iz oblasti filma, likovne umjetnosti, pozorišta i književnosti predstavili ove programe.

Lejla Panjeta, koja je zadužena za film i videoumjetnost, istakla je da će ne repertoaru u Cinema Cityju, Akademiji scenskih umjetnosti i Turskom kulturnom centru biti prikazivani filmovi različitih žanrova.

Historičarka umjetnosti Meliha Husedžinović osvrnula se na likovni program Festivala, kojim ove godine dominira fotografija.

Husedžinović je istakla i izložbe koje su rađene u okviru institucija poput izložbe Viktoira Vasarelya (Mađarska) koja se organizuje u saradnji ambasada Mađarske i Francuske, te izložbe koje organizuje Kulturni centar Beograda (izložbe Ane Adamović, Cetinjski portfolio...)

Glumac Dragan Jovičić istakao je da će u okviru teatarskog programa biti prikazano devet dramskih predstava, te pet predstava za djecu. Predstave će biti igrane u Narodnom pozorištu, Kamernom teatru 55, Despića kući i Centru za kulturu Sarajevo.

Na teatarskom programu tako će se naći predstave Albanskog teatra Skoplje, Gradskog teatra Ohrid, Studija lutkarstva Sarajevo, Turskog teatra Skoplje, Narodnog pozorišta Sarajevo i druge.

Kad je riječ o književnom programu kako je rekao Mirsad Bećirbašić uz moto festivala "Diogen traži čovjeka" ljubitelji pisane riječi susrest će se sa Česlavom Milošem, Ivom Andrićem, Tinom Ujevićem, Omerom Hajamom i, naravno, sa savremenicima.