PEN Centar BiH
0

Razgovor o piscima u novinskim kolumnama

FENA
Redovna tribina PEN centra BiH održana u utorak u Collegium Artisticumu bila je posvećena temi "Šta rade pisci u kolumnama?".

O poplavi kolumni u medijima govorili su Faruk Šehić, književnik i kolumnista magazina "BH Start", Slavko Šantić književnik i novinar, Tomislav Marković pisac i novinar iz Beograda te Eldin Karić urednik magazina "BH Start".

Kako je rekao Šehić koji je bio i moderator razgovora, pisanje za novine ima i dobrih strana; jedna od njih je ta da je pisac u stalnoj kondiciji za pisanje.

"Ja, lično, pišem za novine zbog novčanog i spisateljskog zadovoljstva. Unutar okvira kolumne sam dosta puta objavljivao fragmente, kratke priče ili eseje iz knjiga na kojima sam radio sa potpunom posvećenošću i koncentracijom. Zbog toga jer mi se nije pisala nova kolumna, a honorar je trebalo zaraditi. Nekad čovjek misli na taj jadni honorar (to je onda kada je zasićen novinarskim pisanjem), a drugi put su mu sam proces pisanja i tekst na prvom mjestu. Nekad pisac ne misli ni na jedno ni drugo. Mada je svaki pisac koji piše za novine i pomalo egzibicionista, u čemu ne vidim ništa loše. Bitno je da se ne pretjera sa egzibicionizmom, jer to onda postaje bolest. Nekim piscima bi najteža kazna bila kada bi im se zabranilo pisati za novine. Taj pakao medijske anonimnosti oni ne bi mogli izdržati", zapisao je u svom uvodnom slovu između ostalog Šehić.

Slavko Šantić smatra da kolumne trebaju pisati novinari sa kredibilitetom, ali ni da piscu nisu strano tijelo, kad je riječ o novinskoj kolumni. Kolumnista bilo da je riječ o uglednom novinaru ili piscu je smatra Šantić zaštitni znak novine.

Tomislav Marković u svom izlaganu je duhovito portretirao kolumnističku scenu u Srbiji, koju karatkeriše nacionalno, dok su pisci koji imaju drugačiji stav ugrožena vrsta koja služi kao demokratski ukras.

Kad je riječ o piscima i novinskim kolumnama citirao je također novinara i pisca Borisa Dežulovića koji je na pitanje otkud toliko pisaca u novinama odgovorio "To je kao da me pitate otkud toliko plivača među vartepolistima".

Eldin Karić je nakon Markovićevog izlaganja rekao da bi takav presjek kolumni i kolumnista bilo poželjno napraviti i u BiH. Kada je riječ o kolumnama i piscima Karić je između ostalog rekao da je to uz postojeći PDV prilika da čitaoci, ako već ne izlaze knjige, čitaju bar kolumne.