Kultura
0

"Razglednice s Marsa" u galeriji Roman Petrović

Klix.ba
Otvaranje samostalne izložbe akademske umjetnice Zahrine Karić, pod nazivom "Razglednice s Marsa - iskustvo enformela u slikanju kosmičkih pejzaža" bit će upriličeno večeras u 18 sati u galeriji "Roman Petrović" (Titova 54).

Riječ je ciklusu od petnaest slika velikog, kružnog formata, realizovanih u kombinovanoj tehnici.

Zehrina Karić rođena je 1990. godine u Tuzli. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2012. godine, a 2014. godine je završila i master studij. Od 2013. godine je član Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona, a od 2016. i član ULUBiH-a.

"Kombinujući slikarske boje sa pijeskom i papirnom pulpom, Zehrina je postigla visoku materijalnost svojih likovnih predstava Marsa. Doslovnim nagomilavanjem različitih materijala, formirana je reljefna površina koja istupa u prostor, ne zadržavajući se u dvodimenzionalnosti slike. Umjetnica nam dočarava prostornu dimenziju Crvenog planeta i odabirom kružnog formata, a pogotovo snažnim i upečatljivim tretmanom površine: svaka brazda i svako ispupčenje pozicionirani su tako da skupa učestvuju u kreiranju specifične topografije Marsa", navela je, između ostalog, u likovnoj kritici o izložbi historičarka umjetnosti Andrea Mekić.

Izložba će za posjetioce biti otvorena do 25. marta.