Izložba fotografija
0

"Ratišta" Nebojše Šerića Šobe u New Yorku

Sarajevo-x.com
Alamo
Alamo
Poznati sarajevski umjetnik Nebojša Šerić Šoba koji već duži niz godina boravi u New Yorku predstavio se i američkoj publici izložbom fotografija pod nazivom "Battlefields" (Ratišta). Izložba je otvorena u Dumbo Arts Centeru u New Yorku.

Rat u Bosni i Hercegovini Šerića je osnažio na neki poseban način iako ga sjećanja na opsadu i danas more, te se uvijek preplaši kada začuje zvuk aviona.

Nakon rata u Bosni i Hercegovini Šerić se počeo interesovati i za konflikte u drugim zemljama. Fotografije koje je predstavio na izložbi načinio je na ratištima kao što su Galipolje, Normandija, Brooklin, Getisburg, ali na brojnim drugim historijskim ratištima.

Na izložbi je, također, predstavio i fotografije Sarajeva.

"Sve što činim je samo propratni šok koji je uslijedio nakon zemljotresa u mom životu", kazao je Šoba za New York Times.

Njegove fotografije koje su prikazane na izložbi prikazuju kako danas izgledaju neka ratišta. Naprimjer u Verdunu, na mjestu gdje se vodila jedna od najdužih i najznačajnijih bitaka u Prvom svjetskom ratu sada je livada na kojoj se nalazi i reklama za McDonald's, dok je Waterloo polje zasađeno krompirima, a grad Gernika podsjeća na urbani park.

Šoba je fotografisao i prugu u Auschwitzu koja sada prolazi kroz zelena polja, kao i Alamo u San Antoniju.

"Mislim da bi ta mjesta trebala biti sveta, a ne da ljudi trčkaraju okolo sa sladoledima. No, s druge strane pomislim zašto ne?", kazao je Šoba za New York Times.

Njegova izložba bit će otvorena do 25. aprila.