"Ja, mahaluša" u Kamernom
0

Rasprodane ulaznice za sve reprize u narednih mjesec dana

Piše: Edita Gorinjac
Sarajevska pozorišna publika će od 17. marta u Kamernom teatru 55 moći pogledati predstavu "Ja, mahaluša", koja je nastala po istoimenoj knjizi Indire Kučuk-Sorguč, a u produkciji Udruženja za promociju kulturnih vrijednosti "Filter". Pretpremijera predstave je zakazana za večeras (srijeda). Prva i druga repriza su 18. i 19. marta.

Ekipu umjetnika koji su radili na ovoj predstavi čine glavna glumica Nela Đenisijević, izvođač i muzički aranžer Nenad Tešić, redateljica i dramaturginja Mirela Trepanić, autorica knjige Indira Kučuk-Sorguč, muzička rediteljica i producentica Alma Ferović, scenografkinja i kostimografkinja Marijela Margeta-Hašimbegović, te koreograf Emir Fejzić.

Nakon što je knjiga doživjela veliki uspjeh, rodila se i ideja za predstavu. Kako kaže Kučuk-Sorguč, inicijativa da se napravi ovaj pozorišni komad potekla je od glavne protagonistkinje Nele Đenisijević. Radi se o nesvakidašnjem scenskom djelu za našu publiku, odnosno o prvom bh. kabareu.

"Uradili smo nešto što je neobično, nekonvencionalno i drugačije, nešto što će dati posebnu energiju našem glumištu koje je dosta ustajalo u posljednje vrijeme. Kao čovjek čije djelo se postavlja na scenu vrlo sam sretna, jer je kod nas danas rijetkost da se prave predstave po domaćim tekstovima. Nadam se da ćemo uspjeti prenijeti poruku svih tih mojih priča, a ona je jasna - ujedinite se u ljubavi", rekla je Kučuk-Sorguč na današnjoj pres-konferenciji.

Intrigantan naslov, u kojem se zasigurno bar na trenutak može prepoznati svako od nas, ali i prethodni uspjeh knjige "Ja mahaluša", koja je u vrlo kratkom roku postala bestseller, doprinijeli su tome da su ulaznice za predstavu rasprodane za sve njene reprize u narednih mjesec dana. Članovi ansambla ove predstave kažu kako se nadaju da će publika bar upola uživati koliko su oni dok su stvarali ovaj komad.

"Kada sam došla na ideju da radimo ovu predstavu, htjela sam da podijelimo radost sa publikom, bez ikakve patetike i želje da budem peacemaker i neko ko će preporađati ovu sredinu. Želim da ljudi odu iz pozorišta bar malo radosniji. Na jedan zanatski način želim obradovati ljude. Kroz ovu predstavu ću se potruditi da podstaknem ljude da ponovo počnu cijeniti male stvari", kazala je Đenisijević.

Svoj pečat ovoj kabaret predstavi s muzičkim ekspresijama, koja je ujedno satirična i komična, zabavna i poučna, i koja govori o neiscrpnoj temi muško-ženskim odnosima, dala je i Alma Ferović.

"Sretna sam što će Sarajevo konačno dobiti svoj kabare. Bilo je inspirativno raditi muziku na ovakav tekst. Ova izvedba je nešto što se prvi put dešava uživo u smislu muzike. Sve što budete čuli na sceni ići će uživo i nema niti jedne sekvence snimljene na nekom CD-u. Na sceni koristimo i nekoliko instrumenata, ima puno momenata, odnosno prelaza iz govora u pjevanje. Bilo je komplikovano, ali i izazovno", rekla je Ferović.

Scenografija i kostim u predstavi će obilovati upečatljivom rozom bojom, a sve to i nije moglo izgledati drugačije, rekla je scenografkinja i kostimografkinja. Oni koji budu prisustvovali premijeri imat će i jedan mali nagradni zadatak. Naime, na predstavi će ih dočekati "mrtva mahaluša", a na njima će biti da otkriju ko je ona.