Umjetnost ljubavi
0

Raskošnim performansom otvorena Sarajevska zima

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Raskošnim performansom i prigodnim govorima u ponedjeljak je ispred i u tržnom centru "Alta" te ispred Parlamenta BiH, u prisustvu više stotina građana Sarajeva, otvoren XXVII internacionalni festival Sarajevo "Sarajevska zima" koji se ove godine održava pod motom "Umjetnost ljubavi".

Učesnici "Šarenog karnevala", Sarajevo drum orchestra, harfistkinja Dijana Hujić, balerine iz Sarajeva, KUD "Biseri Bjelašnice", mažoretkinje i brilijantni prevodilac i poliglot Kolja Mićević pridonijeli su spektakularnosti otvorenja jednog od najboljih evropskih festivala.

Prisutnim su se prigodnim govorom obratili gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, ambasador Republike Mađarske u BiH Laszlo Toth, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko te predsjednica Komiteta za kulturu Evropskog parlamenta Doris Pack, koji su poželjeli uspješnost Festivalu.

"Festival 'Sarajevska zima' je zamjena olimpijadi sve dok se ne desi nova olimpijada", kazao je gradonačelnik Behmen.

Čestitke osnivaču Festivala Ibrahimu Spahiću uputio je i premijer Musić, koji je istakao važnost ovog kulturnog događaja koji u Sarajevo svake godine dovede umjetnike iz svih dijelova svijeta.

"Ibrahim Spahić radi ogroman posao i drago mi je da je Mađarska dio ove sjajne organizacije", kazao je ambasador Toth.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je da je Festival još jedan u nizu dokaza sposobnosti Bosne i Hercegovine da ostvari uspjeh.

"Vrijeme je da vidimo odgovornost i sposobnost bh. političara. Živjeli umjetnost, umjetnost ljubavi i prijatelji 'Sarajevske zime'", kazao je Inzko.

Predsjednica Komiteta za kulturu Evropskog parlamenta Doris Pack istakla je da je uvjerena da EU samo uz pomoć kulture može nastaviti svoj razvoj.

"Ovaj festival je primjer ljudske kreativnosti, potencijala i umješnosti", dodala je Pack.

U nadahnutom nastupu Ibrahim Spahić je, u performansu koji je pod rediteljskom palicom Nedžada Begovića nazvan "Potraga za Diogenom" - potraga za osobnim identitetom kroz identitet drugačijeg, pronašao "čovjeka", nekorumpiranog i čistog, u mladosti, te okupljenim omladincima kojima je simbolično predao "plamen čistote" da ga čuvaju i njeguju.