"Radnja na uglu"
0

Raskošna ansambl predstava u Kamernom teatru

FENA
Predstava "Radnja na uglu" koju je prema tekstu Miklosa Lasla režirao gost iz Francuske Fransois Lunel bit će premijerno izvedena 12. maja u Sarajevu.

Na pres-konferenciji upriličenoj tim povodom u Kamernom teatru 55 direktor Zlatko Topčić konstatirao je da je u pitanju producentski najzahtjevniji projekt te kuće unazad nekoliko sezona.

On je naglasio da je riječ o, u svakom smislu, raskošnoj ansambl predstavi, romantičnoj komediji koja se događa u vrijeme recesije tridesetih godina prošlog stoljeća, u vrijeme nezaposlenosti i egzistencijalne ugroženosti, poput ove naše i da priča, između ostalog, i o lako kažnjivoj nevinosti, s happy endom, te da je to predstava koju će publika sigurno voljeti.

"Radnja na uglu" kao projekt daleko nadilazi finasijske mogućnosti ovog teatra, ali zahvaljujući materijalnoj podršci Ambasade Mađarske u BiH, Ambasade Francuske u BiH, Francuskog kulturnog centra "Anre Marlo" i "Sarajevske zime", sarajevska publika će imati priliku uživati u još jednoj sjajnoj predstavi internacionalno najnagrađivanijeg bh. teatra, koji od hendikepa pravi prednost, budući da već godinama dobija najmanje budžetskih sredstava za produkciju u odnosu na ostale sarajevske teatarske kuće, a ipak je najmobilniji i najprestižniji domaći teatar.

Ambasador Mađarske u BiH Laslo Toth izrazio je zadovoljstvo što se na ovaj način u Bosni i Hercegovini obilježava šestomjesečno predsjedavanje njegove zemlje EU.

Koproducentu predstave Ibrahimu Spahiću ta premijera je, kao dobar znak, dala šlagvort pred sutrašnje odlučivanje o tome da li će Sarajevo biti proglašeno kulturnim središtem Evrope, a "Radnja na uglu" je po njemu odličan primjer suradnje tri evropske zemlje - Mađarske, Francuske i Bosne i Hercegovine.

Reditelj Fransois Lunel prisjetio se svog prvog dolaska u Sarajevo, ratne 1993. godine kad je Kamerni teatar 55 bio središnje mjesto kulturnog otpora, te kazao da mu se režijom u tom teatru ostvarila velika želja. Naglasio je visokoprofesionalan odnos svih aktera predstave.

Današnjoj pres-konferenciji u Kamernom teatru 55 prisustvovali su i glumci Vanesa Glođo, Amar Selimović i Muhamed Hadžović.