Program "Kafa sa..."
0

Rampling: Volim uloge koje nose snažnu poruku

Sarajevo-x.com
Charlotte Rampling (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Charlotte Rampling (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Charlotte Rampling glumica koja je svojevremeno pomjerala granice i rušila tabue, bila je gošća današnjeg programa "Kafa sa..." 17. Sarajevo Film Festivala, a govorila je o ulogama koje su ostavile veliki uticaj na svijet, ali i na nju samu.

Osim što je kustosica Fondacije Katrin Cartlidge ova glumica u okviru SFF-a predstavlja se s dva filma od kojih je prvi prikazan u četvrtak "Pogled" u kojem ona zapravo glumi sebe, a drugi je "Melanholija" koji će biti predstavljen festivalskoj publici u petak naveče, u kojem glumi nekonvencijalnu majku.

Govoreći danas o filmu "Melanholija" Rampling je kazala da u ovom filmu ima veoma snažnu ulogu, te da je to odličan film koji nije manipulativan ili bolan za gledatelje, ali veoma eksplicitan.

Osvrnula se i na i dokumentarac o njenom životu "Pogled", kroz koji se pričaju priče o glumi, godinama, izloženosti, demonima, karakterima, slobodi da se bude ono što jesi, ali je govorila i o drugim filmovima koje snimala.

"Uvijek sam znala da neću moći snimati holivudske filmove koji služe samo za zabavu. Na filmu mogu raditi samo ako uloga koju ću igrati nosi snažnu poruku i koja će me dirnuti", kazala je Rampling.

Navela je da nije nužno htjela postati glumica, nego da je uvijek željela biti dio svoje generacije, kazavši da ju je 1964. godine zapazio Richard Lester, a u glumila je u njegovom filmu The Knack i tako je počelo njeno putovanje kroz filmove.

"Glumila sam uvijek loše djevojke, a najbolja ilustracija toga bila je uloga u filmu 'Georgy Girl' gdje sam igrala Meredith, ženu koja može sve i koja se suprotstvalja konvencijalnim navikama '60 godina proteklog stoljeća", izjavila je Rampling.

Kroz smijeh je kazala da je tu ulogu odglumila veoma uvjerljivo te da su je se ljudi nakon tog filma 'bojali', a upravo taj film dao joj je reputaciju loše djevojke.

U filmu Meredith zatrudni prije braka i rodi dijete koje kasnije ne želi kazavši da mrzi svoju kćerku i da je se želi riješiti.

Razgovarajući u petak s novinarima u toku programa "Kafa sa..." Rampling je kazala da nije imala priliku pogledati neke filmove iz bh. kinematografije, ali je dodala da će se sljedeće godine vratiti kako bi stigla pogledati nekoliko filmova.

Rampling se često pojavljivala u kontroverznim ulogama - 1969. u filmu The Damned Luchina Viscontija i u filmu Liliane Cavani iz 1974. godine The Night Porter, glumeći uz Dirka Bogardea.

Za svoje uloge nagrađena je brojnim priznanjima među kojima su i Počasni Cezar, Nagrada Evropske filmske akademije za najbolju žensku ulogu (Swimming Pool), te Nagrada za životno djelo Stockholm Film Festival.