Kultura
84

Ramazanski koncert Sarajevske filharmonije: Osjeti se dolazak ramazana

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras je održan tradicionalni Ramazanski koncert Sarajevske filharmonije na kojem su učestvovali ugledni muzičari iz Turske.

Prisutni gledaoci su prije samog početka koncerta kazali kako je, na neki način, ovim koncertom najavljen i dolazak svetog mjeseca ramazana.

Već devetnaestu godinu za redom Sarajevska filharmonija priređuje Ramazanski koncert, a prisutni su večeras imali priliku da slušaju i Aladinovu svitu Op. 34 danskog kompozitora Carla Nielsena u izvedbi Sarajevske filharmonije.

Prvobitno je napisana za bajku Adama Oehlenschlägera i praizvedena u Kraljevskom teatru u Kopenhagenu 1919. godine. Svitu čini izbor od sedam stavova kojim praovladava istočnjački melos, a muzika kao da govori da stvarnost može biti divna kao i snovi.

U drugom dijelu koncerta, uz učešće turskih umjetnika, izvedena je Baletna svita "Dino i Ceren“ turskog kompozitora M. N. Bekena. Izvedba, koja je ujedno i svjetska premijera nove verzije ovog djela, bila je i jedinstvena prilika da publika čuje tradicionalne turske instrumente kemence, kanun i nej.

Orkestar filharmonije predvodio je, sarajevskoj publici već poznat i drag gost, maestro Hakan Sensoy, svjetski poznati violinista i dirigent. Osim njega koncert su uveličali i Hatice Dogan Sevinc koja svira kemence, Ali Tufekci nej i Caner Can koji svira kanun.

Realizaciju ovogodišnjeg Ramazanskog koncerta podržali su Turkish Airlines i Institut Yunus Emre.