Festival 'Kao nekad pred Božić'
0

Rajku Dujmiću nagrada za životno djelo

Sarajevo-x.com
Rajko Dujmić
Rajko Dujmić
U povodu desete godišnjice Festivala božićnih pjesama, narodnih igara i običaja "Kao nekad pred Božić 2009" Direkcija Festivala i stručni festivalski žiri dodijelili su ove godine nagrade najboljima, a dobitnik glavne nagrade za životno djelo i autorski doprinos očuvanju božićne kulture i tradicije u Sarajevu i BiH bio je hrvatski kompozitor Rajko Dujmić.

Vladimir Kočiš-Zec primio je nagradu za najbolju interpretaciju autorske pop skladbe božićne tematike za skladbu "Dunjo mirisna", autora Rajka Dujmića. Željko Krušlin Kruška osvajač je nagrade za najbolju autorsku zabavnu skladbu božićne tematike - "Sretan Božić i Nova godina", dok je Vera Svoboda primila nagradu za najbolju skladbu festivala "Kao nekad pred Božić" - skladba "Čekajmo Krista".

Vajta je odnio pobjedu za skladbu s najboljim tekstom za "Zvončiće" Rusmira Agačevića-Rusa, a Jaci za najbolju dječiju skladbu božićne tematike ("Božićna čarolija“, autora Besima Spahića).

Nagrada za najbolju žensku interpretaciju dodijeljena je ZoriciKondži, dok je Šima Jovanovac pobijedio u konkurenciji za najbolju autorsku tamburašku skladbu duhovne tematike. Tamburaška grupa "Kristali" ponijela je nagradu za najbolju autorsku tamburašku skladbu, a Jakša Jurjević za himnu festivala "Kao nekad pred Božić".

Ivica Šarić najbolji je muški interpretator, a Boris Ćiro Gašparac najbolji interpretator tradicionalnih božićnih pjesama na festivalu "Kao nekad pred Božić". Za najbolju obradu tradicionalnih božićnih pjesama nagrađen je Alen Slavica, dok je Davor Radolfi imao najoriginalniji nastup.

Trio Gušt odnio je nagradu za najbolju interpretaciju autorske zabavne skladbe božićne tematike za skladbu "Srce od mraza", a Tuti Frutti Band za najbolju rock ljubavnu skladbu s božićnim motivima.

U okviru Festivala, u predvorju BKC-a održan je i Mali božićni sajam. Turistička zajednica grada Županje, na čelu s predsjednikom Mirkom Bačićem, i ove godine pripremitla je iznenađenja za posjetitelje te predstavila božićnu kulinarsku kulturu, tradiciju i običaje iz Slavonije. Festival "Kao nekad pred Božić 2009" u Sarajevu posjetila je i predsjednica Turističke zajednice grada Vukovara Jasna Babić.