Kultura
0

Radovi iz privatne kolekcije Jusufa Hadžifejzovića u galeriji Zvono

FENA
(Foto: FENA)
Izložba djela nekih od najznačajnijih regionalnih savremenih umjetnika otvorena je večeras u galeriji "Zvono" u Sarajeva.

Radi se o privatnoj, godinama brižljivo formiranoj, kolekciji konceptualnog umjetnika Jusufa Hadžifejzovića koji, osim što se bavi vlastitom umjetnošću, sakuplja i djela suvremenih umjetnika.

Na izložbi u Galeriji "Zvono" predstavljen je tek dio iz bogate kolekcije, a radi se o radovima umjetnika Damira Sokića, Neše Paripovića, Gorana Trbuljaka, Aleksandra Srneca, Zorana Popovića, Ivana Kožarića, Dragana Sovilja, Halila Tikveše, Vlade Marteka, Muradifa Ćerimagića....

Jusuf Hadžifejzović kazao je večeras na otvaranju izložbe da je radove iz kolekcije kupovao po pristupačnim cijenama, mijenjao s kolegama ili ih je dobio na poklon, a u privatnoj kolekciji ima oko 1.200 radova umjetnika iz regije i svijeta.

Otvaranju izložbe prisustvovale se i mnoge ličnosti iz javnog života, a njegova kolekcija večeras je obogaćena još jednim radom što mu ga je poklonio sarajevski konceptualni umjetnik Damir Nikšić.