Nova umjetnička sezona
0

"Radnja na uglu" otvorila sezonu u Kamernom teatru

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Izvedbom predstave "Radnja na uglu", koju je prema tekstu Miklosa Laszloa režirao Francois Lunel, sinoć je Kamerni teatar 55 ozvaničio otvaranje nove umjetničke sezone 2011/2012.

Riječ je o predstavi koja je premijeru imala u aprilu ove godine, a sinoć je zabilježila osmo izvođenje. Uprkos činjenici da je riječ o repriznoj predstavi, dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Zanimljiva je to priča o odnosima među ljudima, ljudskosti i neljudskosti, manirima, poštovanju, solidarnosti i ljubavi. Radnja je smještena u jednu knjižaru na uglu, gdje se kroz različite situacije osvjetljavaju životi njenih uposlenika te direktora Matutscheka, a priča zapliće u različitim smjerovima.

Publika je glumačku ekipu koju čine Dragan Jovičić, Muhamed Hadžović, Vanesa Glođo, Senad Alihodžić, Amar Selimović, Aida Bukva, Boris Ler, Rade Čolović, Ravijojla Jovančić-Lešić i Nedim Džinović, u nekoliko navrata ispratila aplauzom. Posebno su bile zapažene uloge Muhameda Hadžovića i Vanese Glođo, uz glumačkog barda Dragana Jovičića.

Vršilac dužnosti direktora Kamernog teatra 55 i glumac Dragan Jovičić prethodno je za novu sezonu ove teatarske kuće najavio rad na dvije predstave. Prvu "Šta smo to učinili" režirat će Dino Mustafić prema tekstu Joela Pommerata, koja istražuje gdje je nestala komunikacija između roditelja i djece, zbog čega je razbijena osnovna ćelija društva - porodica. Rad na ovom komadu počet će polovinom oktobra, a u decembru bi trebala imati premijerno izvođenje.

Druga predstava nosi naziv "Sumnja" i režirat će je Selma Spahić prema tekstu Johna Patricka Shanleya. Premijernu je izvedbu imala na Brodveju 2004. godine. U januaru će početi rad na predstavi, dok se premijera očekuje na proljeće.