Mostarski teatar mladih
0

"Radit ćemo još više i još bolje"

FENA
Solidariziramo s Narodnim pozorištem Mostar i Hrvatskim narodnim kazalištem (HNK) Mostar, no mi nećemo staviti ključ u bravu, jer to je upravo ono što bi vlastodršci željeli, kazao je na konferenciji za novinare direktor Mostarskog teatra mladih (eMTeeM) Sead Đulić.

Nakon što je prije dva dana, zbog nedostatka novca, Narodno pozorište Mostar obustavilo rad, a dan kasnije HNK Mostar najavio istu mogućnost, konferenciju za novinare održao je eMTeeM na kojoj je riječi bilo o uvjetima u kojima djeluju mostarske kulturne institucije.

Direktor eMTeeM naglasio je da su za iznimno tešku situaciju u segmentu kulture isključivi krivci Grad Mostar i Hercegovačko-neretvanska županija (HNŽ).

„Vjerojatno istorija civilizacije nije zabilježila da na jednom teritoriju koji ima ustav stavka za kulturu iznosi – nula. Posljednjim rebalansom stavka grantovi za kulturu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu iznosi 0,00 KM. Na Gradskom vijeću Mostara bilo je prijedloga, ne tako davno, od predsjednika pojedinih klubova stranaka koje čine vlast da se sve institucije kulture skinu s financiranja gradskog budžeta kao nepotrebne i da se ostave samo tri nacionalna društva“, istaknuo je Đulić.

Ipak, direktor eMTeeM smatra kako rješenje nije prekid rada i zatvaranje kulturnih ustanova.

„Protiv tog primitivizma treba se boriti na drukčiji način. Njihov koncept je da kulture u gradu nema. Zatvaranjem vrata mi, zapravo, zadovoljavamo ono što oni žele. Činimo im uslugu. Naša je odluka: mi ćemo raditi! Još više nego do sada. Još bolje nego do sada“, poručio je Đulić.

Također, Đulić je najavio da će Tajništvo Svjetske asocijacije za dramu i teatar u obrazovanju, čije je sjedište u Mostaru, na adrese 92 zemlje članice Asocijacije i adresu UNESCO-a poslati pismo u kojem će zatražiti da za vrijeme trajanja aktualne vlasti bojkotiraju sve aktivnosti prema Mostaru i HNŽ-u.

„Učinit ćemo sve, preko brojnih prijatelja u svijetu, ljudi koji su jako moćni, da se ova vlast na svaki način počne izolirati. Jer ona se već počela sama izolirati od građana, vremena i od svega“, kazao je direktor eMTeeM.

Na pitanje novinara je li pet teatarskih kuća (tri kazališne i dvije lutkarske) prevelik broj za grad veličine Mostara, što je najčešći argument vlasti, Đulić je odgovorio da je taj broj zaista prevelik, no dodao je da to nije nikakvo opravdanje za nerad brojnih činovnika u gradskim i županijskim institucijama zaduženim za kulturu.

„Na kojoj je priredbi, predstavi, programu, izložbi, književnoj večeri netko vidio našeg resornog ministra? Ni na jednoj. Jer on je 'vozar', a svi znamo da su vozari uvijek kasnili u školu i bježali sa zadnjeg sata jer su se ravnali prema prijevozu. Samo ovdje službenim autom. I tu idu pare koje nama otkidaju od usta“, prozvao je na kraju Đulić županijskog ministra prosvjete, znanosti, kulture i sporta Esada Dželilovića.