Kultura
40

Radionice Step Afrika!: Mladi iz BiH trenirali ples sa mladima iz cijele Evrope

Klix.ba
Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu u petak je održana prezentacija rezultata petodnevne radionice pod nazivom “Step Afrika! Experience”.

Krajem aprila tekuće godine Step Afrika!, prva profesionalna organizacija u svijetu koja je posvećena promociji step plesa, stigla je i u glavni grad susjedne nam države, Zagreb, u organizaciji Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, gdje su održali sedmodnevni kamp u kojem su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola, gdje su učili osnove step plesa, ali i vrijednosti timskog rada, predanosti, discipline i akademskih uspjeha.

Zahvaljujući Udruženju “Medija-Art” i pokroviteljstvu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, 10 srednjoškolaca iz cijele Bosne i Hercegovine, zajedno sa dva staratelja, prisustvovalo je ovome sedmodnevnom kampu na kojem je pored BiH učestvovalo još osam evropskih zemalja (Hrvatska, Rusija, Španija, Moldavija, Slovenija, Crna Gora...).

Po povratku u BiH, učesnici su u svojim školama prezentovali stečena znanja, a u sklopu radionice Step Afrika! Experience koja je održana u periodu od 23.6. do 27.6.2014. na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu ista grupa srednjoškolaca se opet sastala gdje su zajedno sa docentom na predmetu Ples na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Emirom Fejzićem, njegovim saradnikom na ovom projektu Benjaminom Zameticom i sarajevskom plesnom skupinom "Street Feet Academy" svojim vršnjacima prenosili stečena znanja te zajedno sa njima pripremili nekoliko step koreografija.

“Vrlo sam srećan što sam bio dio tima Step Afrika! Experience BH. Dobili smo priilku da se susretnemo sa mladima iz cijele Evrope i to upoznavanje sa drugim kulturama je možda i najveće iskustvo koje smo imali. Upoznali smo šta znači discplinovan, naporan i organizovan trening u timu i to je još jedno divno iskustvo. Veoma sam zahvalan udruženju Medija Art i Američkoj ambasadi na pruženoj prilici da obogatimo naše životno iskustvo kao i pogled na svijet i ljude", rekao je Vuk Ranković, učenik Gimnazije Rogatica.

U petak, 27.6., održana je svečana ceremoniji zatvaranja radionica. Uz veoma interesantne step koreografije koje su učesnici radionica pripremili, svi prisutni mogli su pogledati i plesne tačke različitih stilova, kratku video prezentaciju učešća BH srednjoškolaca na Step Afrika! kampu u Zagrebu, a kao specijalni gosti nastupili su Marko Braić, student glume treće godine sa tačkom savremenog plesa i Dalal Midhat Talakić, čiji su predivni vokalni nastup učesnici radionica ispratili svojim koreografijama.

“Slobodno mogu kazati da je ovo još jedan veoma uspješan projekat Udruženja “Medija-Art”. Bilo je zadovoljstvo surađivati sa talentovanim mladim ljudima iz Rogatice, Viteza i Sarajeva. Zahvaljujem se svim učesnicima, gostima, pokrovitelju, Ambasadi SAD-a u Sarajevu i svima koji su pomogli da ovaj projekat bude uspješan.

Udruženje “Medija-Art” nastavlja sa organizacijom i pripremom 2. Internacionalnog festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Juventafest i ovim putem pozivamo sve građane da nam se pridruže od 13. do 17. septembra na Juventafestu 2014. gdje nas očekuje šest veoma zanimljivih pozorišnih predstava, radionice, te mnogo drugih zanimljivih popratnih programa koje naš tim vrijedno priprema.” dodao je Damir Kustura, potpredsjednik Udruženja “Medija-Art”.