Kultura
0

Radionica o razvoju grada i historijskom naslijeđu

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Nakon uspješnih skupova posvećenih oblastima gradskog marketinga i moderne uprave, danas je u Gradskoj upravi temom "Razvoj grada i historijsko naslijeđe" nastavljena serija radionica u okviru manifestacije "Dani Beča u Sarajevu".

Stručnjaci Grada Beča, Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo, općina te svih zavoda nadležnih za urbanizam, planiranje i zaštitu baštine razgovarali su o sistemu i instrumentima urbanog planiranja ova dva grada, stanogradnji te oblicima unapređenja obnove i uređenja grada.

Posebna pažnja posvećena je razgovoru o očuvanju spomenika te uklapanju kulturno-historijske baštine u moderni turistički i privredni centar metropole.

Pomoćnica gradonačenice za urbano planiranje Nedreta Komarica prezentirala je bečkim kolegama historijske, kulturne i druge faktore koji su ostavili jak utjecaj na Sarajevo, a time i njegov urbani razvoj. Dva su ključna perioda zaslužna za vizuelni identitet grada – period Osmanske i Austrougarske carevine.

Govoreći o kulturno-historijskoj baštitni, Komarica smatra kako je za njenu zaštitu i revitalizaciju temeljni preduvjet definiranje granica kulturno-historijskih spomenika.

Kao neke od trenutnih aktivnosti Grada Sarajeva u zaštiti naslijeđa izdvojila je pripreme za kandidaturu Baščaršije na Svjetsku listu baštine UNESCO-a, obnovu Vijećnice i Bijele tabije te Carevog mosta.

Direktor za izgradnju Grada Beča Gerhard Weber naglasio je kako je Grad Beč posebno visoki nivo dostigao u oblasti očuvanja okoliša, u šta se obraja i pitanje kanalizacije, vode za piće te odvoza otpada.

On centralnim problemom Sarajeva ocjenjuje velike podjele u odgovornosti i nadležnosti u oblasti planiranja, gradnje i obnove, što predstavlja veliku kočnicu u razvoju grada.

"Stvari u oblasti urbanizma mogu dobro funkcionirati jedino ako je komunikacija između Grada i Kantona Sarajevo dobra. Stoga je potrebno prevazići te barijere i dezintegrirajuće elemente", smatra Weber.

Ustvrdio je i kako je nužna dobra komunikacija i saradnja među upravama i gradovima, jer je to način i put da se razmijene iskustva te lakše prevaziđu različite barijere ili problemi. Oni su u većini gradova isti, a razlikuju se samo standard, načini i sredstva njihovog rješavanja.

Serijal radionica nastavit će se danas poslijepodne, a naredna će biti posvećena temi "Komunalna preduzeća – struktura i modeli organizacije".