Pozorište mladih
0

Radio-dokument o "mjestu sa dušom"

FENA
U Pozorištu mladih u Sarajevu u petak je upriličeno javno slušanje Radio-dokumenta pod nazivom "Jazz Bar Clou - mjesto kojeg nema" autora Ljiljane Pavlović i Borislava Ćurića.

Radio-dokument realiziran je u okviru projekta saradnje BH radija 1 i Bugarskog nacionalnog radija: "I Live in the Balkans", uz podršku Radio-odjela EBU-a.

Mjesta koja imaju posebnost i vlastiti identitet jedinstvena su pojava svakog pojedinačnog grada.

Ona postaju i važno mjesto u životima onih koji ih pohode. Dajući posebnost noćima Sarajeva, Jazz bar Clou davao je smisao i sadržaj ljudima koji su privlačili jedni druge svojom vokacijom, načinom života i općim stavom prema stvarnosti… nažalost Jazz bar Clou nikad nije postao dijelom opće gradske svijesti bio je i ostao mjesto kojeg nema.

Na projekciji bili su prisutni oni koji su se družili u ovoj kafani, koja na prvi pogled nije imala nikakve uslove, kafani u kojij ni poplava nije rijetkost,ali u kojoj će svi iako su u vodi do koljena mirno ispijati svoje piće. Ipak kao što se moglo čuti, te vidjeti na fotografijama iz privatne zbirke autora dokumenta i kao što su znali oni koji su tu provodili večeri imala je dušu..

Priča o kafeu Clou nije samo priča o jednoj "izgubljenoj" kafani. To je priča o gradu u kojem postoji Jazz fest, ali nema jazz kluba, to je priča o nedostatku mjesta za takozvana urbana druženja, jer takva mjesta "poklopila" su ona sa turbo folk muzikom.

To je priča o susretima generacija. Ukratko ovo je priča o jednom segmentu života grada kojeg više nema, a autori Pavlović i Ćurić tu priču su vješto ispričali, uspjevši prisutne kako nasmijati, tako i ostaviti ih sjetne sa sjećanjem na vremena druženja u Clou.