Kultura
17

Rade Šerbedžija za Klix.ba o kampanji u Hrvatskoj: Mučno mi je sve ovo, tužit ću one koji iznose laži o meni!

Piše: Faruk Vele
Slavni glumac naših prostora Rade Šerbedžija, iako se od početka tragedije bivše Jugoslavije, pa do danas, snažno opirao nacionalizmu i nasilju, a u sjećanju građana Bosne i Hercegovine ostala je njegova pjesma "Neću protiv druga svog", ponovo se našao na udaru u Hrvatskoj, proteklih dana se sve glasnije govori o tome da je ovaj glumac nepoželjan u Vukovaru gdje bi, navodno, trebao snimati film sa filmskom divom Angelinom Jolie.
Šerbedžija: Zadnjih 15 dana me napadaju najbezočnijim lažima
Šerbedžija: Zadnjih 15 dana me napadaju najbezočnijim lažima
Rade je početkom '90-tih najprije protjeran iz Zagreba, a potom i iz Beograda i Srbije, nakon čega je napravio fenomenalnu i međunarodnu karijeru u Sjedinjenim Američkim Državama, u vrhu svjetskog glumišta.

Gdje je bio Rade kad je pucalo

No, uprkos tome, Rade Šerbedžija se ovih dana našao na udaru Stožera za odbranu hrvatskog Vukovara, poznatog po nastojanjima da se zabrani ćirilično pismo u Vukovaru, ali i drugih sličnih krugova. Stožer je na svojim web stranicama obrušio na njegov mogući posjet gradu heroju, u pratnji Angeline Jolie.

"Rade Šerbedžija se skrio u skute Angeline Jolie i vjeruje da niko ne vidi njegovo licemjerje. Hoće na vukovarsku Ovčaru skriven ispod suknje. Unatoč svojoj šutnji o zločinima srpsko-četničke agresije na Hrvatsku on želi sprati ljagu krijući se iza lika svjetske humanitarke. Rade imaj na umu – Stožer je spreman", napisano je prije nekoliko dana na web-stranici Stožera.

Srbijanski mediji nedavno su pisali o progonu Šerbedžije iz Hrvatske, potaknuti tekstom Mladena Pavkovića, predsjednika Udruge hrvatskih branitelja.

"Dočekali smo da nam jedan Šerbedžija, koji je početkom devedesetih pobjegao iz Hrvatske i otišao u Beograd, daje 'lekcije' koje političke stranke valjaju. Gdje je bio Rade kad se u Hrvatskoj ginulo? Veliki broj hrvatskih glumaca, njegovih kolega i koleginica, posjećivao je u vrijeme rata naše branitelje i na prvim crtama obrane. Igrali su u predstavama i kad su padale granate. A naš 'lijepi Rade' je u to vrijeme bio je na 'drugoj strani'. Danas, kaže, živi u Rijeci, predaje glumu, dobio je navodno i luksuzan stan, ipak je on zaslužan za stvaranje hrvatske države", navodi Pavković.

U izjavi za Klix.ba Šerbedžija se osvrnuo na, kako je rekao, pismo takozvanog Stožera za odbranu hrvatskog Vukovara, kao i napade u zemlji u kojoj je rođen.

Mučno mi je

Kaže nam da mu je "stvarno mučno baviti se više ovim".

"Iznenadili su me napisi u hrvatskim novinama da ja organizujem dolazak Angeline Jolie u Vukovar, jer o tome nisam sa Angelinom razgovarao, niti to planirao. Ali me nisu iznenadili napisi nekih likova iz takozvanog Stožera za odbranu hrvatskog Vukovara, koji su me u zadnjih 15 dana već nekoliko puta napali najbezočnijim lažima, a sve naravno, u interesu predizbornih akcija i kampanja. Na njihove laži, izmišljotine, etiketiranja i prijetnje, trebat će odgovoriti sudskim prijavama, što ću i učiniti", rekao je Šerbedžija za Klix.ba.

U ovom trenutku Šerbedžija nije želio iznositi više ocjena o cijelom slučaju, pa nije poznato da li će Šerbedžija nastaviti da trpi udare ili će se jednostavno povući iz Hrvatske, kao što je to svojevremeno učinio nakon napada i ozbiljnih prijetnji u Srbiji.